Dana grada Kutjeva obilježava se 08. rujna, na blagdan Male Gospe.

 

Kutjevo je grad u središnjoj Slavoniji i pripada Požeško-slavonskoj županiji. Nalazi se 20-ak kilometara istočno od županijskog središta Požege. Smješteno je podno gore Krndija.

Prvi pisani podaci o Kutjevu potječu iz 13. stoljeća kada redovnici Cisterciti, narodu poznati kao “bijeli fratri”, 1232. godine ovdje osnivaju opatiju Vallis Honesta de Gotho. Iz toga vremena je i čuveni vinski podrum, a u njemu je prema predaji, kameni stol iz doba baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije. 1536. godine ovaj kraj godine osvajaju Osmanlije, a nakon 150 godina turske vladavine, od 1686. godine, ovdje stoluje plemić Ivan Josip Babić. On 1698. godine uz suglasnost cara Leopolda, vlastelinstvo predaje redu Isusovaca, pod uvjetom da prihodi idu za korist duhovnoga i prosvjetnoga razvoja naroda. Isusovci u manje od dva desetljeća obnavljaju opatiju, grade novu župnu crkvu i barokni dvorac koji dovršavaju 1725. godine, obnavljaju podrum te posebno unapređuju vinogradarstvo i podrumarstvo, a i ostalo gospodarstvo (pokreću se sajmovi te oživljava bačvarski, kožarski, kovački, mlinarski, pekarski i dr. obrti).

Posjedom od 1773. do 1882. godine upravlja Ugarska državna komora, odnosno Naukovna zaklada (Fundus Studiorum). U tome vremenu Kutjevo stagnira pa zbog toga 1882. godine Zemaljska vlada raspisuje dražbu za prodaju Kutjevačkoga dobra. Na dražbi ga kupuje obitelj Turković iz Karlovca. Tijekom šezdeset i tri godine (1882. – 1945.) obitelj baruna Turković podigla je Kutjevačko dobro i dovela ga do najvećega procvata.

Kutjevo Dana grada obilježava višednevnim programom koji sadrži različita zbivanja za sve uzraste. Od 2. do 8. rujna pripremljene su kazališne predstave, nastupi kulturno-umjetničkih skupina, nogometna utakmica te koncert.

Program započinje 2. rujna kada se održava Dan udruga grada Kutjeva u prostoru OŠ Zdenka Turkovića, a nastavlja se 3. rujna edukativnom i zabavnom kazališnom predstavom za djecu. 5. Rujnakazališna predstava za odrasle. Kulturno-umjetnička društva nastupaju 4. rujna u glazbenom programu pod nazivom “Kutjevu za njegov dan.

Službeno obilježavanje Dana grada održava se 6. rujna. Program počinje polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na groblju sv. Marka u Kutjevu, a nastavlja se sa svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Kutjeva u Kinodvorani. 7. rujna na SRC Kutjevo igra se utakmica NK Kutjevo – NK Belišće, a u popodnevnim satima je sveta misa u Župnoj crkvi rođenja BDM te koncert te concert poznatih estradnih zvijezda.

Proslava dana grada nastavlja se u euharisrijskom duhu na blagdan male Gospe koja se slavi 08. rujna. Središnji događaj je svečana biskupska misa s procesijom s kipom Majke Božje ispred župne crkve rođenja BDM. Kutjevo je najstarije pohodište na kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje se okupe brojni vjernici i hodočasnici da svečanim euharistijskim slavljem proslave blagdan Male Gospe.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA