Sarmijada u Požegi

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

svibanj. 7, 2024.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

svibanj. 7, 2024.

Vrijeme završetka

h

Sarmijada u Požegi

Sarmijada u Požegi1

Svi koji vole kuhati ali i ljubitelji sarme – kraljice slavonskog stola dolaze na svoje, jer Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju još jednu gastro manifestaciju Sarmijadu – natjecanje za pripremanje najbolje sarme.

Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom riže, zamotano u list kiselog kupusa. U nekim krajevima mota se i u list svježeg bijelog kupusa ili list od vinove loze.
Osim natjecanja u pripremi najbolje sarme nagrađivat će se i najbolje uređeni stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu. Prikaz pripremanja i kuhanja sarme pripremit će osoblje Hotela Grgin dol.
Sarmijada se održava krajem ožujka. Pozivaju se svi koji žele sudjelovati da dođu sa svojim najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme, koja može biti u stotinu varijanti, od one sa svinjskim mesom, miješanim mesom, mesom od divljači, posnom i vegetarijanskom sarmom, svatovskom sarmom, sarmom u vinovu listu, sarmom u svježem kupusu, sarmom kakvu prave razni krajevi naše domovine, ali i zavičajna društva stanovnika koji su naselili u prošlosti ove lijepe krajeve Požeštine.

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska
Mlinska 21 21, 34000 Požega
034/271-577
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN