Festival Svetvincenat 2022.

Svetvinčenat i ove godine postaje plesno središte!

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

rujan. 30, 2022.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

rujan. 30, 2022.

Vrijeme završetka

h

Festival Svetvincenat 2022.

Svetvinčenat i ove godine postaje plesno središte!
festival svetvincenat 2022

Jedno od važnijih događanja ovog ljeta zasigurno je Festival plesa i neverbalnog kazališta koji se u Svetvinčentu održava od 22. do 24. srpnja po 23. put!

Ovaj festival nije samo središte suvremenog plesa raznih profesionalaca, nego plesne predstave približava posve novim generacijama publike. Kroz dugogodišnje održavanje, festival je postao izuzetan događaj, a prisnost koju daje Savičenta u kombinaciji s probranim umjetničkim programom suvremenog plesa stvaraju posebnu atmosferu koja ovaj festival čini jedinstvenim. Umjetnička selektorica programa Snježana Abramović Milković odabrala je atraktivne radove u kojima će podjednako uživati posjetioci svih generacija.

S novom postavom plesača članova Zagrebačkog plesnog ansambla festival na savičentskoj placi otvara ugledna španjolska koreografkinja i plesačica Laura Aris Álvarez. Na rezidenciji Mediteranskog plesnog centra razvija projekt „Geometrija daha“ koji će premijeru imati u rujnu u Zagrebu, a na festivalu će biti predstavljen kao rad u nastajanju.

Festival Svetvincenat 2022.

U čarobnom Kaštelu Grimani Morosini smještena je velika scena na kojoj prve večeri nastupa Fubunation, londonska plesna kompanija Rhysa Dennisa i Waddah Sinada kojima je u cjelokupnom opusu misija crnačkoj kulturi stvoriti veću vidljivost te zastupati svoje plesače u suvremenom plesu. Ovom prilikom izvode predstavu „Ruins“ koja kombinira oblike kontaktne improvizacije s utjecajima hip hopa i afričkih plesnih stilova.

Za sam kraj prve večeri, u gradskoj loži nastupa domaća autorica Matea Bilosnić koja je spojila suvremeni ples, klauneriju, kabare i pop u svojoj multimedijskoj plesnoj predstavi „Klown“.

Drugi dan festivala započinje u Mediteranskom plesnom centru prikazivanjem dokumentarnog filma o 25 godina postojanja mreže Aerowaves, najveće i najznačajnije europske plesne mreže koja od 1996. pruža koreografima priliku da svoje kreacije izvedu na pozornicama u mnogim europskim gradovima. S ciljem otkrivanja novih talenata, ova mreža potvrđuje svoju ulogu posrednika između koreografa, međunarodnih plesnih programatora i ljubitelja plesa diljem Europe.

U Kaštelu će iste večeri sa svojom predstavom gostovati Milan Tomášik, slovački koreograf sa slovenskom adresom, koji s plesačicom Andrejom Rauch Podržavnik pleše uz taktove udaraljkaša slovenskog SToP ansambla, dok će na trgu francuska kompanija Art Mouv izvesti „Waiting for James B.“ autorice Helene Tadei-Lawson, predstavu inspiriranu korijenima soula.

Program trećeg dana donosi autorski projekt umjetnice Ksenije Zec „Zagrljaji“, nastalog u koprodukciji umjetničke organizacije 21:21 i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Riječ je o koreografskom istraživanju u čijem fokusu je jedna od temeljnih ljudskih potreba: ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću iskazivana kroz fizički čin grljenja.

„Open Drift“ njemačkog koreografa s talijanskom adresom Philippa Kratza koji nas očekuje posljednjeg dana na trgu proizišao je iz legendarnog sola “Dying Swan” Michela Fokinea i Anne Pavlove iz 1905. godine i nudi jedan novi pogled na staru temu s mladim izvođačima koji podsjećaju na uzbuđenje i čaroliju novi početaka.

Na festival ponovno dolazi i Anton Lackhky, slovački koreograf s belgijskom adresom koji je na festivalu 2018. godine oduševio predstavom “Cartoon”! Ove će godine zatvoriti festival svojim radom „The Others“ kojim još jednom nadilazi okvire kazališne izvedbe. Osmišljena za djecu i njihove obitelji, ovo je priča o četvero ljudi koji žive u neobično izoliranom svijetu. Kroz predstavu kao kolektivno iskustvo, provlači se ideja promišljanja o planetu i ekološkom utjecaju svega što radimo u danu te kako malim akcijama u svome danu to možemo kao pojedinci mijenjati. Suosnivač glasovitog Les SlovaKs kolektiva s kojim je u Svetvinčentu gostovao 2013., a danas je priznati koreograf s vlastitom kompanijom koja surađuje s nekim od najznačajnijih umjetničkih institucija na svijetu.

Festival Svetvincenat 2022.

Pozivamo vas da sve obavijesti redovito pratite na službenoj web stranici festivala i društvenim mrežama.

 

Novine.hr
DiscoverCroatia.net
CentarZabave.com

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN