Dožinky – žetvene svečanosti

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

kolovoz. 15, 2020.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

kolovoz. 15, 2020.

Vrijeme završetka

h

Dožinky – žetvene svečanosti

Dožinky - žetvene svečanosti1

Žetvene svečanosti ili Dožínky su najstarija, najveća i najmasovnija manifestacija češke manjine u Republici Hrvatskoj, čija se tradicija očuvala još od 1925. godine kada su održane prve žetvene svečanosti u Daruvaru.

Zbog velikog broja učesnika i gostiju, odnosno velike i dugotrajne organizacije, održavaju se svake druge godine u drugom mjestu županije.
Manifestacija Dožinky održava se u drugoj polovini mjeseca srpnja, traje dva dana i okuplja više od 1000 sudionika, članova svih 29 Čeških beseda u Hrvatskoj, ali i njihovih gostiju iz Češke te hrvatskih društava. U sklopu manifestacije organizirana su razna događanja, izložbe i bogat kulturno-umjetnički program. Žetvene svečanosti su manifestacija kojom se osim simboličnog prikaza uspješnog ubiranja ljetine, prikazuje i sve ono što je Češka manjina u Hrvatskoj postigla u kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu.
Najveća atrakcija Žetvenih svečanosti, žetveni je mimohod s više od tisuću sudionika, deseci alegorijskih kola okićenih žitom, što prikazuju sve žetvene radove, od sjetve do dobivanja kruha, ali i brojne manjinske skupine u narodnim nošnjama. Na središnjem gradskom trgu tijekom Dožinky održava se i staročeški sajam koji ima za cilj pokazati zaboravljene zanate, bogato gastronomsko, etnografsko i kulturno bogatstvo Čeha u Republici Hrvatskoj.

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije
Dr. Ante Starčevića 8, 43 000 Bjelovar
+385 (0)43 221 928
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN