Sveti Petar i Pavao, 29. lipnja

Svetog Petra je Isusu doveo njegov brat Andrija. Isus ga je kao prvaka od 12 apostola, nazvao Stijena i rekao mu je da će na toj stijeni sagraditi crkvu. Dok su Isusu sudili pred Velikim vijećem, Petar ga je zatajio 3 puta. Ali Isus je računao na to i nakon uskrsnuća dao je Petru vlast nad upravljanjem crkvom. Petar je svoje propovijedanje završio tako što su ga u Rimu razapeli naopako na križ, jer je smatrao da nije dostojan umrijeti kao Isus.

Sveti Pavao je također Isusov i Petrov suvremenik. Potječe iz židovske obitelji i prostora današnje središnje Turske. Kao pripadnik farizejske sljedbe s pravom rimskog građanina, progonio je prve kršćane dok na Isusovu objavu nije pao s konja i oslijepio. A kad je ponovo progledao, spoznao je nauk koji su kršćani propovijedali. Potom ga je krstio Ananija te je proveo tri godine u arapskoj pustinji u proučavanju kršćanske sile koja ga je prosvijetlila i zbog čega se preimenovao iz Savao u Pavao.

Na Velom Ižu se na blagdan sv. Petra i Pavla, u drevnoj otočkoj župnoj crkvi iz 13. st.  slavi svečana glagoljaška misa na staroslavenskom, pjevana na domaćim iškim glagoljaškim napjevima koji su se očuvali u ovom mjestu kao dio bogate kulturno-povijesne i vjerske baštine ove osamstoljetne ribarsko-težačke i pomoračke župe.

Poslje mise Ižani se, a i gosti koji se tamo nađu, okupljaju na zajedničku seosku gozbu zvanu “brašćina”, te pjesmom i veseljem proslave dan naslovnika i zaštitnika župne crkve i mjesta. U organizaciji Mjesnog odbora i Župnog ureda poslije Večernje održava će se starinska „brašćina” – zajednička pučka fešta pod drevnom murvom na seoskoj „špini” kod crkve.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA