Dan grada Čazme obilježava se 22. srpnja, na blagdan Sv. Marije Magdalene.

 

Čazma je grad u Zagrebačkoj županiji, udaljena svega 45 minuta vožnje autom od Zagreba. Jedan je od najstarijih gradova u Hrvatskoj. Spominje se još 1094. godine, kada mađarski kralj Ladislav Čazmu daje kao posjed zagrebačkom biskupu, kod osnivanja zagrebačke biskupije. Prostire se na površini od 250 km2, i u 36 naselja živi oko 8 tisuća stanovnika.

Čazma staro naselje koje je u prošlosti imalo širok značaj, budući da su u njoj svojevremeno rado boravili ljudi visokog položaja – hercezi, biskupi i banovi, a tu se nalazio i Čazmanski kaptol. Čazma je imala i stratešku ulogu te su je poharali Tatari, a Turci su preko nje htjeli osvojiti Zagreb. Na temeljima burne i sjajne prošlosti, Čazma se izgradila u regionalno središte tog dijela Moslavine, s privrednim, kulturnim, gospodarskim i turističkim potencijalima koje sve bolje iskorištava.

Čazma danas poznata je po netaknutoj prirodi – raju za rekreativce, lovce i ribolovce ili jednostavno ljubitelje prirodnih ljepota; bogata je kulturnim nasljeđem i ljudima koji njeguju stare običaje; na daleko je poznata po jednoj od najljepših crkvenih građevina u Hrvatskoj – crkvi sv. Marije Magdalene, jednoj od rijetkih župnih crkvi u nas s dva tornja i tako zanimljivom poviješću nastanka.

Dan grada Čazme obilježava se uz bogati zabavni i kulturni program, održava se svečana sjednica tijekom koje su se sumirali uspjesi grada tijekom protekle godine. Gradsko je vijeće Grada Čazme dodjeljuje i javno priznanje Zlatni grb. Prije početka svečane sjednice polaganjem vijenca odana je počast poginulim braniteljima s gradskog područja kod spomen obilježja u centru grada.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA