Sveti Ivan Apostol, 27. prosinca

Ljubljeni Isusov učenik i najmlađi od 12 apostola, rođen je u ribarskom mjestu Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Njegov otac je bio ribar Zebedej, a njegova majka Sloma se više puta spominje u Novom zavjetu, pratila je Isusa na križnom putu i bila je svjedokinja Isusova uskrsnuća.

Svetog Ivana Apostola i njegovog brata Jakova, Isus je pozvao dok su krpali ribarske mreže. Njih dvojicu Isus naziva „sinovima groma“ zbog njihove vatrene naravi.

Umjetnici svetog Ivana prikazuju s perom, njegov je atribut orao koji simbolizira “visine koje on doseže u prvom poglavlju svog evanđelja”, a simboli spisi, kalež i palma. Ranokršćanski pisac Origen kaže slijedeće: „Cvijet Biblije su evanđelja, a cvijet evanđelja je Ivanovo evanđelje“. Njegove poslanice se nazivaju „poslanice ljubavi“ jer se ljubav u njima spominje preko pedeset puta.

Prema predaji, odveden je u Rim i mučen u vrelom ulju, a nakon što je preživio, prognan je na otoku Patmosu u Egejskom moru i osuđen na rad u rudnicima. Ondje je napisao Knjigu otkrivenja, a kad je za vrijeme cara Nerve bio oslobođen, vratio se u Efez, gdje je napisao svoje Evanđelje i tri poslanice i ondje je u dubokoj starosti od oko 100 godina i umro.

Njegovo evanđelje, napisano je za kršćane koji su potekli iz poganstva. U njima želi utvrditi vjeru u mesijanstvo i božanstvo Isusa Krista.

Zaštitnik je teologa, pisaca, knjižnjičara, izdavača knjiga i novina, skladatelja, slikara, prijateljstva, Male Azije i mnogih biskupija i župa u raznim dijelovima svijeta.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA