Dan grada Virovitice obilježava se 16. kolovoza, na blagdan Svetog Roka.

 

Virovitica je grad na sjeveroistočnom dijelu Hrvatske, a na sjeverozapadnom dijelu Slavonije, te je kulturno, političko, sportsko i administrativno sjedište Virovitičko-podravske županije.

U latinski pisanim ispravama iz 13. stoljeća, Virovitica se spominje u obliku Wereuce, Wereuche, Veruche ili Verouche, pa se smatra da se na jeziku tadašnjih hrvatskih starosjedilaca izgovarala kao Verevče. Taj je naziv Virovitica dobila prema potoku koji je silazio s obližnje Bilogore i protjecao pored samoga naselja. Danas se taj potok zove Ođenica.

Virovitica svoj Dan grada obilježava 16. kolovoza na blagdan svetog Roka, zaštitnika grada Virovitice.  Proslava započinje nekoliko dana prije blagdana svetog Roka manifestacijom „ Rokovo“ –  tradicionalnu manifestaciju koja obuhvaća vjerska, gastronomska, sportska, kulturna i zabavna događanja i veže se sa blagdanom Velike Gospe koja se slavi 15. kolovoza tako da grad Virovitica obilježavanjem Dana grada slavi dva sveca.  

Za vrijeme Rokova u Virovitici se mogu posjetiti različite izložbe, kazališne predstave, koncerti, modne revije, smotre folklora i još mnogo toga.  Proslava dana grada Virovitice i blagdan svetog Roka započinje tradicionalnim defileom Gradske glazbe i mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica nakon čega slijedi  svečano misno slavlje u crkvi Svetog Roka i procesijom ulicama grada. U okviru proslave Dana grada, blagdana sv. Roka u Kazalištu Virovitica održava se svečana sjednica Gradskog vijeća Virovitice na kojoj se zaslužnim građanima, institucijama i udrugama uručuju nagrade i priznanja.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA