Dan grada Županje se obilježava 29. kolovoza, na blagdan sv. Ivana Krstitelja.

 

Grad Županja nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Slavoniji na istoku Hrvatske. Županja se na 88,94 kvadratna kilometra prostire pored rijeke Save i sjedište je Županjske Posavine kao mikroregije. Nalazi se na 80 m nadmorske visine.

U pisanim izvorima Županja se prvi put spominje na tzv. Lazarusovoj Velikoj karti Ugarske iz 1528. godine i to kao Zapana blacio (Županje Blato). Samo formiranje naselja događa se u drugoj polovici XV. stoljeća, kada suseljavanjem sela na zapadnom dijelu velikog posjeda Selna nastaje Županje Blato koje administrativno pripada Vukovskoj župi čije je sjedište Vukovo (današnji Vukovar).

Na spomendan Mučeništva svetog Ivana Krstitelja, 29. kolovoza, vjernici se prisjećaju veličine sv. Ivana Krstitelja kojeg je kao rezultat lakomisleno izrečene rečenice dao pogubiti kralj Herod. Ivan Krstitelj po svom je djelovanju i propovijedanju putokaz u očuvanju životnih vrijednost, naročito onih koji se tiču bračnog i obiteljskog morala.

Središnji događaj Dana grada je svečana sjednica Gradskog vijeća Županje. Uz Svečanu sjednicu u programu proslave je polaganje vijenaca na Spomen obilježju poginulim braniteljima, a slavlje se nastavlja svečanom svetom misom i procesijom. U večernjim satima na glavnom trgu organiziran se koncert uz nezaobilazni kirvajski vatromet.

Povodom dana grada, na središnjem županjskom trgu upriličena je i manifestacija pod nazivom Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. Manifestaciju već godinama organizira Udruga stanara šokačkih stanova Đeram. Građani tada mogu kušati ono što se nekada pripremalo i jelo: lepinje i lepinjice, domaći masni kruh, pogače, a sve pripremljeno baš kao i u nekim prošlim vremenima.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA