Dana Grada Valpova obilježava se 08. prosinca.

 

Grad Valpovo čine 7 naselja. Smješten je u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske i sa svojim pejzažem predstavlja jedno od najizrazitijih ravničarskih područja Hrvatske.

Najstarija naselja na području današnjeg Valpova sežu sve do mlađeg kamenog doba. Kasnije, vladavinom Rima na ovim našim područjima od 1. do 5. stoljeća poslije Krista, na cesti koja je vodila uz desnu obalu Drave od Poetovije do Murse i dalje prema Naisusu i Serdici nalazimo rimsku vojničku postaju „Iovallium“ na mjestu današnjeg Valpova, a za koju znamo iz 2. stoljeća nove ere.

Najstarije pisane spomenike o Valpovu susrećemo u prvoj polovini 14. stoljeća, točnije 1332. godine kada je sačinjen popis župa prigodom ubiranja Papine desetine, gdje se spominje crkveno ili staro Valpovo.

Dana Grada Valpova obilježava se 08. prosinca, no kako je u to vrijeme početak adventa i Svetog Nikole slavlje započinje 06. prosinca.  Na središnjem gradskom trgu organizira se prigodni program za najmlađe – doček Svetog Nikole. Mnoštvo malih Valpovčana uz pratnju roditelja, baka i djedova ili odgajatelja i učiteljica mogu uživati u nastupima mađioničara i raduju se darovima. Kako su mali Valpovčani uvijek dobri sv. Nikola na gostovanje ne povede Krampusa sa šibama, već vjernog pratitelja anđela. Program Dana grada nastavlja se i u večernjim satima u valpovačkom adventskom selu koncertom popularnih izvođača. Ali to nije sve! Tu je i gastronomska poslastica svježe topljenih čvaraka koja oduševljava sve ljubitelje ovih slavonskih delicija.

Na san Dan grada Valpova obilježavanje započinje svečanom svetom misom, polaganjem vijenca podno Spomen križa podignutog u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, na Gradskom groblju u Valpovu. Program se nastavlja svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Valpova na kojoj se uručuju nagrade za sve zaslužne građane grada Valpova. 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA