Dan grada Vrlike obilježava se prvu nedjelju u listopadu, na blagdan Gospe od Ružarja.

 

Vrlika je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji,  nalazi na 470 m nadmorske visine na samom rubu Vrličkog polja uz državnu cestu D1 Zagreb-Split, na 66 km od Splita. U samom gradu izvire jedan od pritoka rijeke Cetine – Česma.

Vrlika je bila smještena oko samog izvora rijeke Cetine u blizini starohrvatske crkve Sv. Spasa, koja je sačuvana sve do danas. U četrnaestom je stoljeću crkva sv. Spasa proširena i dobila je uglastu apsidu na začelju. Crkvu je dao sagraditi kninski župan Gastika i njegova majka Nemira. Oko crkve je nekropola s oko 1150 grobova i 700 stećaka. Tu je nađena ranosrednjovjekovna kadionica iz doba kad su ove krajeve pokrštavali i misionarili franački misionari (9. stoljeće). Prema tim nalazima Vrlika je bila veliko naselje. U doba kad su franjevci došli u ove krajeve, napravili su samostan sv. Kate (kod Vukovića vrila). Steći, kojima cijeli kraj obiluje vađeni su u kamenolomu Plazajke (brdo Kapnice).

Najstariji tragovi života ljudi na ovom području potječu iz starog kamenog doba (oko 30 000 pr. Krista). Nedaleko izvora Cetine, u Gospodskoj pećini sjeverno od zaseoka Milaši pronađeni su ulomci keramičke zdjele i koštano šilo. Grad Vrlika, prvi put se spominje u pisanim izvorima 1069. godine, kao sjedište Cetinske općine, starohrvatske općine koja je obuhvaćala gradove: Glavaš, Prozor, Sinj, Trilj, Stolac, Gradac, Nutjak, Tugare i Poljičku župu.

Dan koji posebno obilježava grad Vrliku je blagdan Ružarice ili Gospe od Ružarja uz koji se obilježava i Dan grada. Grad Vrlika i Župa Gospe od Ružarja svake godine pripreme bogati vjerski i svjetovni program koji se održava prvu nedjelju u listopadu. Svečanost započinje trodnevnicom Gospi Ružarici. To je vrijeme okupljanja svih Vrličana, koji su tradicionalno vrlo vezani za svoj kraj, pa u periodu od 2. do 4. listopada pohrle na svoja ognjišta, kako bi sa mještanima i njihovim gostima dostojno obilježili ovaj blagdan.

Proslava Dana Grada i blagdana započinje velikim euharistijskim slavljem i procesijom. U sklopu prigodnog programa je polaganje vijenaca kod središnjeg križa na vrličkom groblju te svečana sjednica Gradskoga vijeća Vrlike na kojoj se već tradicionalno dodjeljuju javna priznanja I nagrade zaslužnim građanima. Program se nastavlja zabavnim i sportskim programom. U centru zbivanja je Sajam poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina. I ljubitelji sporta imaju pregršt sadržaja po svom guštu pa osim malog nogometa i tenisa, svi posjetitelji mogu sudjelovati u tradicionalnoj  Vrličkoj uličnoj utrci.

 

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA