Dan grada Komiže obilježava se 06. prosinca, na blagdan Sv. Nikole.

 

Komiža je grad na otoku Visu koji pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tipično mediteransko mjesto s uskim ulicama, kućama stisnutim do luke, brojnim plažama i s blagom mediteranskom klimom zbog koje je boravak u Komiži ugodan i za vrijeme zimskih mjeseci.

Komiža se prvi put spominje 1145. godine kao Val Comeza u darovnici zadarskog kneza Petra, koji je vladao srednjodalmatinskim otocima. Jedna od teorija o nastanku njenog imena govori da je nastalo od riječi Com Issa, što doslovno znači mjesto pokraj Isse, antičkog naselja na mjestu današnjeg Visa. Pretpostavlja se da su Grci i Rimljani naselili i komišku uvalu, ali dosad nisu pronađeni materijalni dokazi.

Na Dan obilježavanja grada, Komiža ima tradiciju da se spaljuje stari drveni brod kao obredna žrtva za spas pomoraca, ribara i putnika, čiji zaštitnik je Sv. Nikola. Običaj je to iz drevnih vremena i ima veliko simboličko značenje.

Zaštitnik grada Komiže je Sveti Nikola pa se u tjednu, u kojem se slavi i blagdan, od 02. do 09. prosinca organizira još puno zanimljivih događanja kao što su: regata samaca Split-Palagruža-Komiža, jedna od najtežih jadranskih regata; ParaVis na Humu, međunarodno natjecanje paraglajdera; koncerti, predstave, promocije i izložbe.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA