Dan grada Cresa obilježava se 02. siječnja.

 

Otok Cres je grad u Primorsko-goranskoj županiji, smješten u prostranom Kvarnerskom zaljevu i najveći je otok na Jadranu. Bio je naseljen već u mlađe kameno doba. Postojanost života na otoku predstavlja izuzetno bogato povijesno i kulturno naslijeđe: od niza liburnijskih gradina, ostataka antičkih gradova, rano katoličkih crkvica razasutih po otoku, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja do spomenika današnjice.

Iako su različiti utjecaji ostavili traga, otočki način života uspio je sačuvati autohtonost i autonomnost. To se prvenstveno ogleda u očuvanju jezika, čakavskoga narječja, kojim se i danas govori, pri čemu svako mjesto čuva svoje jezične posebnosti, kao i specifičnosti u običajima, plesovima i narodnim nošnjama.  Svako mjesto na otoku Cresu ima svog sveca zaštitnika, koji se od davnina obilježava posebno svečano. Uz liturgijsko slavlje na taj se dan priređuju i tradicionalne fešte.

Kako Dan Grada pada na pomalo „nezgodan“ datum, odmah nakon Nove godine, u Cresu ne izostaju uobičajena prateća događanja kao što su koncerti i sportski turniri. Proslavom Dana grada na neki se način zaključuje svečano adventsko vrijeme, a upravo stoga Crešani i dalje to vrijeme obilježavaju vjerskim slavljima koja se predvode u jutarnjim satima, a u popodnevnim satima i neizostavnom svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj je dodjela nagrada koja je postala višestoljetna tradicija na kojoj se nagrađuju zaslužni Crešani. Najveće priznanje je “Frane Petrić”, zatim PRO insula i razne druge zahvalnice. Ne izostaje ni glazbeni dio programa na kojem sudjeluju mladi creski, a i drugi glazbenici.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA