Dan Grada Velike Gorice obilježava se 13. Prosinca, na blagdan Sv. Lucije.

 

Grad Velika Gorica je dio Zagrebačke županije, nalazi se 16 km južno od Zagreba i središte je područja od 552 kvadratna kilometra. Do 1990. Velika Gorica je bila općina, a od tada je u sastavu Zagreba. Status grada Velika Gorica je dobila 1995. godine. Na području nekadašnje Općine Velika Gorica danas su i tri novoosnovane općine – Kravarsko, Pokupsko i Orle.

Velika Gorica prvi put spominje se 1228. godine kao sjedište župe. Otada do danas prolazila je burnu povijest nošena na krilima mjena u širem i užem okruženju. Od turskih najezdi, preko borbi s velmožama, pregovora s kraljevima i banovima, do svjetskih i lokalnih ratova koji su je činili dijelom različitih država i državnih uređenja, Turopolje i Velika Gorica mijenjali su se, ali i uvijek ostajali svoji. Često u povijesti Turopoljci su bili posljednja obrana Zagreba – od turskih osvajanja do Domovinskog rata u kojem su dali veliki doprinos, ne samo na Kupi kao posljednjoj obrani glavnog grada, već na svim ratištima diljem Hrvatske.

Velika Gorica kroz cijelu godinu nudi pregršt događanja koja na zabavan i zanimljiv način govore o Turopolju i njegovim stanovnicima. Kraj godine obilježen je proslavom Dana grada i blagdanom sv. Lucije.

Na blagdan sv. Lucije, zaštitnice Turopolja, 13. prosinca, Velika Gorica slavi svoj Dan grada. Rođendan grada, koje se slavi kroz čitavi tjedan, obilježit će brojne aktivnosti, a središnja proslava je svečana Akademija povodom Dana Grada na kojoj će biti dodjeljene nagrade grada zaslužnim pojedincima i kolektivima. U okviru manifestacije  “Prosinac u Gorici” očekuju Vas brojni besplatni koncerti i nastupi na otvorenom.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA