Dan grada Lepoglave obilježava se 08. prosinca, na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije.

 

Lepoglava je grad u Varaždinskoj županiji, smještena u idiličnom krajoliku između planine Ivanščice i Ravne gore, prošarana koritom rijeke Bednje, Lepoglava pruža jedinstven doživljaj kulture, umjetnosti, tradicijskih rukotvorstava i prirodnih ljepota.

Lepoglava se prvi put spominje 1399. godine dok je godinu dana kasnije Herman Celjski osnovao samostan pustinjaka Sv.Pavla te nakon toga pavlini dolaze u Lepoglavu te ostaju ovdje do 1768. godine. Pavlini osnivaju u Lepoglavi prvu javnu gimnaziju u Hrvatskoj 1582. godine, a studij filozofije i teologije započinje s radom 1656. godine. Status prvog hrvatskog sveučilišta Lepoglava dobiva 1674. te se smatra da je ovdje obranjeno oko 75 doktorskih disertacija.

Kako je Lepoglava dolaskom pavlina bila kolijevka znanosti, umjetnosti i kulture njihovim protjerivanjem iz Lepoglave 1786. godine zamire sav kulturni i znanstveni život. Samostan se 1854. godine pretvara u kaznionicu, dok je pavlinski kompleks odijeljen od kaznioničkog 2001. godine te je predan na korištenje Varaždinskoj biskupiji.

Dan grada i župe Lepoglava slavi se 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Središnji vjerski događaj je sveta misa i proštenje koje okupi mnoštvo vjernika iz Lepoglave i okolnih župa.  U nastavku dana održava se neizostavna svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se uručuju priznanja Grada Lepoglave pojedincima, ali i skupinama koje su svojim djelovanjem pridonijele ugledu i promociji Lepoglave u Hrvatskoj i svijetu. U sklopu proslave Dana grada održavaju se brojne popratne manifestacije kojima prisustvuje mnoštvo vjernika, mještana i gostiju. Program proslave traje nekoliko dana uz bogat kulturni program.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA