Dan Grada Varaždina obilježava se 06. prosinca, na blagdan Svetog Nikole.

 

Grad Varaždin je središte Varaždinske županije. Grad koji istovremeno živi nekoliko različitih života. On priča o sjaju svojih prošlih vremena, slavi ljepotu bezbroj lica umjetnosti te svjedoči o vlastitoj dinamičnoj svakodnevici. Varaždin uvijek pruža mogućnost ugodnog predaha, ali i intenzivnog prepuštanja životnim radostima.

Povijest Varaždina je usko povezana s poviješću Varaždinske županije. Postoje pretpostavke da je prije 12. stoljeća postojala plemenska župa Varaždin. Prema sačuvanim izvorima jasno se vidi da su u razvijenom i kasnom srednjem vijeku postojale Varaždinska i Zagorska županija. Oko 1350. godine, reorganizacijom županija, stvara se velika Varaždinska županija koja je, između ostalih, u svoj sastav uključila i neke susjedne županiju. Varaždinska županija se od sredine 14. stoljeća dijelila na manje kotare koji su se većinom podudarali sa starim županijama.

Varaždin Dana Grada obilježi dostojanstveno, u svom stilu. Iako se Dan grada slavi 06. prosinca slavlje započinje već početkom mjeseca u sklopu Adventa i to otvaranjem Ledene čarolije na Starom gradu i kićenjem jelke na Korzu. Svaki dan su vesela događanja koje upotpunjuju bogati glazbeni i gastronomski program, te niz kulturnih, sportskih, društvenih i drugih događanja.

Dan grada Varaždina i blagdan svetog Nikole, 6. prosinca, obilježi se i svečanom sjednicom gradskog vijeća, u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazalištana, na kojoj se uz nazočnost mnogobrojnih uzvanika te zaslužnih Varaždinaca uručuju nagrade i javna priznanja Grada.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.