Dan grada Preloga obilježava se 6. prosinca na blagdan Sv. Nikole.

 

Grad Prelog se nalazi u Međimurskoj županiji, smjestio se tik uz lijevu obalu rijeke Drave, odnosno Dubravskog jezera, na nadmorskoj visini od oko 150 metara i udaljenosti 15 km od Čakovca.

Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada. Danas je Prelog gradić koji najveći dio svoga dohotka ostvaruje od industrije (preko 50 posto), trgovine i ugostiteljstva (23 posto), poljoprivrede (18 posto), te drugih djelatnosti. Na području Grada radi niz državnih, upravnih i drugih ustanova i ureda, Općinski i Prekršajni sud, škole, kulturne, sportske i vatrogasne udruge, policijska postaja… Grad se stalno širi i razvija. Na turističkom planu Prelog se veže uz rijeku Dravu, a u sportu je najprepoznatljiviji po speedwayu. Dobri ljudi i domaćini, žitelji Preloga i svih naselja rado će ugostiti svakoga tko ih odluči posjetiti i razgledati taj dravski biser duge i zanimljive povijesti.

Grad Prelog svoj Dan grada obilježava na prvi spomen Preloga, o6. prosinca, 1264. godine kada je i blagdan Sv. Nikole. Za sve građane Preloga, organizira se druženje u centru Preloga, ispred crkve na Trgu sv. Jakoba, uz kobasice i kuhano vino. Uoči svečanosti, služi se svečana sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jakoba, a nakon svete mise polažu se vijenci i upale svijeće na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke župe. Slavlje se nastavlja svečanom sjednicom Gradskog vijećaPreloga na kojoj se dodjeljuju nagrade i javna priznanja, a osim toga predstavljaju se i događanja vezana za događaje u sklopu Adventa.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA