Dan grada Trogira obilježava se 14. studenog, na blagdan Sv. Ivana Trogirskog.

 

Trogir je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, svojim većim dijelom smješten na malenom otoku. Jednim pješačkim i jednim većim kamenim mostom za vozila spojen je s kopnom, i kamenim mostom s otokom Čiovo. Trogir je jedinstveni primjer odlično očuvanog romaničkog otočnog grada. Osnovali su ga grčki kolonisti s otoka Visa u 3. stoljeću prije Krista. Oktogonalni plan ulica datira iz doba stare Grčke i vidljiva je razlika u odnosu na rimske gradove. Grad Trogir je 1997. godine proglašen gradom pod zaštitom UNESCOa.

U gradu gotovo svaka kuća ima stilska obilježja, grb ili natpis. Sačuvane su brojne palače i kuće (većina ih potječe iz 13.stoljeća) te desetak crkava. Na južnoj strani grada sačuvan je veći broj srednjovjekovnih zidina s kulama. Tik uz južna gradska vrata sačuvana je loggia, u kojoj su se noću sklanjali putnici nakon što bi se gradska vrata zatvorila. Sjeverna vrata grada čuva kip Sv. Ivana. U jugozapadnom dijelu grada je utvrda Kamerlengo, iz 15. stoljeća. Služila je za smještaj mletačke vojske, a dobila je ime po Kamerlengu (Camerariusu), mletačkom činovniku koji je vodio financijske poslove. Danas tvrđava ima funkciju ljetne pozornice. Na suprotnoj strani se nalazi kula Sv. Marka koja je izvorno bila spojena s kulom Kamerlengo u svrhu obrane od turskih napada.

Trogir svoj Dan grada obilježava 14. studenog, na blagdan sv. Ivana Trogirskog, kršćanskog biskupa i zaštitnika grada. Obilježavanje Dana grada traje šest dana i naziva se Dani Stivanje. Proslava započinje brojnim kulturno-umjetničkim, religijskim i sportskim događanjima.

Središnja svečanost je procesija oko stare gradske jezgre i koncelebrirano misno slavlje u katedrali Sv. Lovre. Program se nastavlja koncertom Narodne glazbe na trgu svetog Ivana i svečanom zakuskom za sve građane i goste ispred Gradske lože. U sklopu Dana grada Trogira održava se svečana sjednica Gradskog vijeća Trogira na kojoj su zaslužnim građanima i udrugama dodijeljene nagrade i priznanja. Proslava se završava utakmicom u malom nogometu i velikim koncertom popularnih scenskih izvođača.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA