Dan grada Makarske obilježava se 24. listopada.

 

Makarska je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji te drugi najveći grad Srednje Dalmacije i središte Makarske rivijere. Smještena je podno planine Biokovo koja se kao zid nadvija nad gradom.

Smatra se da je Makarska dobila ime po obližnjem selu Makru. Prvi stanovnici područja današnje Makarske su bili Iliri, koji su još u 4. stoljeću osnovali naselje po imenu Muccurum. Bitka kod Makarske 18. rujna 887. dogodila se između Mletačke Republike i Neretvanske kneževine. Pobijedili su Neretvani.

Ime Makarska prvi se put spominje u dokumentu iz 16. st., za vrijeme turskih osvajanja. Turci su u Makarskoj držali vojsku i carskog poreznika. Poslije turske, Makarska je pala pod mletačku vlast, potom pod Habsburšku Monarhiju. Nakon Napoleonovih pobjeda početkom 19. st. i Makarska je pala pod njegovu vlast. Napoleon je poticao kulturu i gradio ceste koje su povezale Makarsku s ostalim primorskim gradovima. Na zapadnom ulazu u grad podignut mu je spomenik, danas poznat kao Napoleonov spomenik. Iako je Napoleon poticao razvoj kulture i povezanosti Makarske, Austro-Ugarska je bila zaslužna za cvjetanje turizma.

Makarska je među najstarijim gradovima na istočnom, hrvatskom Jadranu. U spomen na 24. listopada 1865., kada je u službenu uporabu uveden hrvatski jezik, Makarska slavi svoj Dan grada. Tim povodom Grad je organizator više različitih kulturnih, zabavnih, sportskih i društvenih aktivnosti od kojih su neke započnu nekoliko dana prije samog obilježavanja.

Dan Grada Makarske raznovrsnim i bogatim programom obilježava se od 11. listopada pa sve do 26. listopada, a kruna proslave je 24. listopada, dan kada su makarski vijećnici 1865. godine, na inicijativu don Kažimira Ljubića, donijeli odluku da se u službenu upotrebu uvodi hrvatski jezik umjesto dotadašnjeg talijanskog. Za Makarsku to je velik dan.

Proslava Dana grada započinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule hrvatske branitelje, na Središnjem križu na Gradskom groblju, zatim slijedi polaganje cvijeća na Spomenik hrvatskom branitelju, promenada Gradske glazbe Makarska na rivi donese pravi svečani ugođaj, a nastavlja se misnim slavljem koje je u zbornoj crkvi Sv. Marka. Središnji dio slavlja je svečana sjednica Gradskog vijeća Makarske, a potom slijedi koktel dobrodošlice i druženje.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA