Dan grada Trilja obilježava se 29, rujna, na blagdan Sv. Mihovila.

 

Trilj je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten u unutrašnjosti Dalmacije, na rijeci Cetini, u zaleđu grada Splita, od kojeg je udaljen 25 kilometara zračne linije. Na jugozapadu ga dijeli od mora planina Mosor od kojeg je udaljen zračnom linijom petnaestak kilometara. Trilj ima su mediteransku klimu. Oduvijek je značajno prometno čvorište i najznačajniji mostni prijelaz u unutrašnjosti Dalmacije. Grad i okolica obiluju prirodnim ljepotama i povijesnim spomenicima. Veličina grada i broj stanovnika mijenja se kroz povijest.

Povodom Dana grada i blagdana Svetoga Mihovila, koji je zaštitnik grada, rujan je obilježen raznim kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama po zajedničkim nazivom „Dani sv.Mihovila“.

Za vrijeme Mihovilskih dana, koji započinju već sredinom rujna, grad procvjeta i postaje središte zabave i druženja jer program manifestacije „Dani sv. Mihovila“ nudi zanimljiva događanja za sve uzraste i ukuse. Manifestacija počinje „Međunarodnim mihovilskim danima planinara“ koja traje tri dana, tradicionalnom sajmom poznatim kao “Mihovilski pazar, a od ostalih sportskih događanja tu su nogometni, malonogometni, rukometni, boćarski i košarkaški turniri, te tradicionalna Triljska biciklijada.

Središnji događaj je 29. rujna kada Trilj slavi Dan grada i blagdan svog zaštitnika – Svetog Mihovila arkanđela. Proslava započinje svetom misom i procesijom koja se održava ulicama grada, polaganjem vijenaca kod spomenika Svetog Mihovila te se nastavlja svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Trilja na kojoj se dodjeljuju kolektivne i osobne nagrade Grada.

Za ljubitelje glazbe program nudi koncert zabavne glazbe, dječji festival „Mali Trilj“, a od ostalih događanja tu je i revija mažoretkinja, izložba slika, predstavljanje knjiga i izbor najljepše okućnice.  Trilj je poznat kao gastronomski kraj, pa tako ovih dana neće nedostajati ni dobre hrane i pića, pjesme rere, a za najmlađe vožnje na vrtuljku i drugih zanimljivosti.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA