Dan grada Skradina obilježava se 30. rujna, na blagdan Sv. Jeronima.

Skradin je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten na 15 kilometara od Šibenika. Skradin je romantični mediteranski grad s uskim uličicama, prolazima, lukovima i stepenicama, a smješten je na ulazu u nacionalni park Krka.

Njegova povijest seže dvije tisuće godina, a predstavljaju značajna arheološka nalazišta u lokalnoj blizini, zaštićeni je spomenik kulturne baštine. Skradin je grad iznimno duge i bogate povijesti koja se sustavnije, na osnovi arheoloških nalaza i povijesnih izvora, može pratiti od pretpovijesnog željeznog i liburnskog doba, potom rimskog do značajnijeg srednjovjekovnog hrvatskog razdoblja, posebice obilježenog bribirskim knezovima Šubićima. Iza toga je u vlasti djelomično Venecije, Turaka i ponovno Venecije do 1797. godine. Današnji grad nastao je pretežno krajem 18. i u 19. Stoljeću.

Proslava blagdana i Dana grada započinje budnicom skradinske Gradske glazbe. Nakon budnice predstavnici Grada polažu vijence na gradskom groblju sv. Jeronima nakon čega je svečana sjednica Gradskog vijeća grada Skradina na kojoj je dodjela javnih priznanja i nagrade  zaslužnim građanima koji su obilježili prethodnu godinu. U popodnevnim satima je svečana sveta Misa u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA