Dan grada Šibenika obilježava se 29. rujna, na blagdan Sv. Mihovila.

 

Šibenik je grad i luka u sjevernoj Dalmaciji, sjedište Šibensko-kninske županije. Najranije postojanje grada Šibenika vezano je za svetkovanje sv. Mihovila. Čak je i prvi sakralni spomenik grada, sagrađen u jezgri starog Šibenika, u castrumu – tvrđavi bio posvećen sv. Mihovilu. Crkva je u tvrđavi postojala do XIX. stoljeća kada ju je austrijska vojska srušila. Prema njoj se i sama tvrđava počela s vremenom nazivati tvrđavom sv. Mihovila. Uz tvrđavu, Šibenčani su i u samom gradu podigli crkvicu, ispred današnje crkve sv. Frane, koju su također posvetili nebeskom arhanđelu.

Blagdan sv. Mihovila stoljećima se proslavljao na najsvečaniji način u Šibeniku. Mnogi važni događaji za grad vezivali su se upravo za dan njegovog zaštitnika. Kroz duga stoljeća Šibenika sv. Mihovil okupljao je, štitio, i nadahnjivao Šibenčane, stvarajući osjećaj zajedništva grada pod njegovom čvrstom zaštitom.

Posebnost tog dana je svečano misno slavlje i procesija na kojoj se svake godine okupi velik broj vjernika iz svih dijelova Šibenske biskupije. U sklopu dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila Grad Šibenik u suradnji s kulturnim ustanovama, dječjim vrtićima i udrugama tradicionalno se priprema program prigodnih aktivnosti. Mališani, polaznici šibenskih vrtića izvode programe na ulicama i trgovima grada, a održava se i prigodni program “Mali Mihovil“u katedrali sv. Jakova.

Na sam Dan grada I blagdan Sv. Mihovila, ulicama grada budnicu će odsvirati Šibenska narodna glazba. Procesija gradom i svečana sveta misa u čast svetcu zaštitniku grada Šibenika i Šibenske biskupije započet će u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske. Po običaju, na blagdan sv. Mihovila posjetiteljima je omogućen ulaz bez naplate na tvrđavama sv. Mihovil i Barone, gdje će predstavu “Šesti ortak” izvesti Dramski studio Virko. U osnovnoj školi Petra Krešimira IV., u organizaciji GK Dišpet održat će se Međunarodni turnir u sportskoj gimnastici “Sveti Mihovil”.

Povodom Dana grada održava se tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika na kojoj se dodjeljuju nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama i institucijama. Kulturno – umjetnička društva grada Šibenika izvest će prigodne programe na otvorenom u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA