Dan grada Supetra obilježava se 29. lipnja, na blagdan Sv. Petra i Pavla.

 

Supetar je gradić koji pripada Splitsko-dalmatinskoj zupaniji. Smješten na sjevernoj strani otoka Brača, nasuprot Splitu. Supetar se prvi put spominje 1423. godine, a ime je dobilo po Svetom Petru.

Supetar obiluje povijesnim naslijeđem, njegova povijest seže u vremena rimskih careva. To potvrđuju ostaci iz 6. stoljeća: ranokršćanski mozaik pored Župne crkve i ville rustice na punti Sv. Nikole uz gradsku plažu Banj. Prošećite i do gradskog groblja i pogledajte mauzolej obitelji Petrinović, djelo Tome Rosandića, a iznad Supetra, s divnim pogledom na Brački kanal, posjetite jednu od 19 očuvanih ranoromaničkih crkvi na Braču, crkvicu sv. Luke. Ukoliko se uputite prema Vidovoj gori, kroz borovu šumicu i uživajući u kupinama koje rastu putem, a usput možda naiđete i na malo krdo konja, stići ćete do Trolokvi. To je zanimljiva lokacija s tri pojilišta, nekad vrlo važnog javnog dobra.

Najbitnija znamenitost i ponos Supetra ipak je Ivan Rendić (1849. – 1932.), njegov najpoznatiji umjetnik u povijesti, prvi značajni i umjetnički obrazovan kipar, koji se smatra ocem hrvatskog modernog kiparstva. Njegova prekrasna spomen zbirka nalazi se u Galeriji Ivan Rendić, u samom centru Supetra i blizini rive, iznad Narodne knjižnice. Radovi ovog velikana hrvatske skulpture osim u Supetru nalaze se u Trstu, Veneciji, Rijeci, Dubrovniku, Zagrebu i Koprivnici, a rad koji moramo spomenuti jest zvonik crkve u Ložišćima na Braču.

Supetar na Dan grada organizira tradicionalnu fešta poznata kao „fjera“. Nakon dnevnih crkvenih svečanosti u čast svetom Petru po kojemu Supetar nosi ime, slijedi pučka fešta uz bračku janjetinu, a za veselu atmosferu zaduženi su glazbeni sastavi. Proslava za dan grada Supetra ili kako se još naziva „supetarska fjera“ započinje svečanim misnim slavljem i procesijom s kipovima sv. Petra i Pavla te svečanom sjednicom grada na kojoj se dodjeljuju nagrade grada Supetra zaslužnim građanima.

Proslava se nastavlja festivalom poduzetništva, obrta i OPG-a „Poduzetna Hrvatska“ i Cooking show koja se održava na rivi gdje su od jutra postavljeni prodajni štandovi na kojima mali i srednji poduzetnici predstavljaju svoje proizvode i usluge. Proslava se nastavlja u sportskom duhu raznim utakmicama te finalom malonogometnog turnira „Sv. Petar“. U večernjim satima slijedi pučko slavlje uz koncert poznatih, a najmlađe će razveseliti i veliki vatromet .

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA