Dan grada Knina obilježava se 13. lipnja, na blagdan Sv. Ante.

 

Grad Knin se nalazi u Šibensko- kninskoj županiji, smješten nedaleko od izvora rijeke Krke, 55 km od Šibenika, na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije, Knin je uvijek bio na križanju važnih putova između unutrašnjosti i mora. Kao najmoćniji utvrđeni grad u Dalmaciji, najslavnija prijestolnica hrvatskih kraljeva i odlična promatračnica s koje se pruža pogled na cijelu Dalmaciju, Knin je bio od velike važnosti za sve Hrvate, zbog čega se često nazivao i Kraljevskim gradom, Ključem Hrvatske te Vratima Dalmacije.

Knin je jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj. Prvi put se u pisanim izvorima kao grad (poleis) spominje 7. godine prije Krista u Strabonovoj Geografiji pod starim nazivom Ninia. U prapovijesti je na području Knina bilo jedino naselje ranog brončanog doba na istočnom Jadranu, u starom vijeku Knin je bio jedan od samo četiri delmatska grada, a u srednjem vijeku grad je prijestolnica hrvatskih kraljeva i hrvatskog biskupa. Veliku ulogu Knin ima i u novijoj hrvatskoj povijesti.

Proslava Dana grada započinje budnicom ulicama grada u izvedbi Puhačkog orkestra te polaganjem vijenaca kod Spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95”. Nakon toga ulicama grada od crkve sv. Ante do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta upriličava je procesija s kipom svetog Ante. Središnje euharistijsko slavlje uz nazočnost brojnih vjernika održava se u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. U popodnevnim satima održavaju se razni programi, između ostalog sajam obrtnika grada Knina u gradskom parku, boćarski I stolnoteniski turnir te blagoslov djece u crkvi.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA