Dan grada Vrgorca obilježava se 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla.

 

Vrgorac je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten na križanju prometnica primorskog i kontinentalnog područja, okružen trima plodnim poljima, a ime je dobio po uzvišenom položaju na padini Matokita. Kakva mu je povijest bila, najbolje svjedoči sedam kula koje ga okružuju, kao i tvrđava Gradina, u čijem se podnožju grad i razvio.

Područje Vrgorca bilo je naseljeno i u prapovijesti, čemu svjedoče prapovijesni arheološki nalazi iz Oraha i Banje, te niz gomila koje se nalaze raštrkane po Vrgorskoj krajini. Tijekom rimskog vremena u okolici Vrgorca stanovalo je ilirsko pleme Daorsa, a kroz današnji Vrgorac prolazio je i jedan odvojak rimske ceste Salona-Narona. Nakon pada Rimskog carstva, na ovom području se izmjenjuju razni osvajači: Goti, Bizantsko Carstvo i na kraju Slaveni. Nakon doseljenja Hrvata u 7. stoljeću, počinju se stvarati njihove prve kneževine.

Program obilježavanja Dana grada započinje dvotjednim sportskim nadmetanjima, koncertom duhovne glazbe. Na sam Dan grada program svečanog obilježavanja Dana grada i blagdana njegovih zaštitnika Sv. Petra i Pavla započinje svečanom svetom misom te polaganjem vijenaca kod Spomen ploče utemeljenja ZNG-a, kod Središnjeg križa na Gradskom groblju te kod Spomenika hrvatskim braniteljima. Nakon toga slijedi svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vrgorca na kojoj se dijele gradska priznanja i nagrade najzaslužnijim sugrađanima.

Nogometnim utakmicama, roštiljem i pjesmom, Vrgorac skromno ali veselo, proslavi dan grada i blagdan sv. Petra i Pavla. Druženju tu nema kraja jer se u gradskom parku započinje šestodnevni program kulturne manifestacije „S Tinom u Vrgorcu“. „S Tinom u Vrgorcu” je književni, likovni i glazbeni program u čast bardu hrvatske književnosti završava na dan pjesnikova rođenja 5. srpnja dodjeljivanjem prestižne nagrade Društva hrvatskih književnika “Tin Ujević”.

Dobrodošli u Vrgorac!

Ne poznajete svoj grad, svoj kraj? Pridružite se danas šetnji Vrgorcem uz vodstvo certificirane vodičke Dore Divić i upoznajte se s bogatom povijesti vrgorskog kraja. Mjesto susreta: Trg branitelja od 18 sati. Vidimo se! 😉

Gepostet von Turistička Zajednica Vrgorac am Donnerstag, 27. Juni 2019

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA