Dan Grada Solina obilježava se 8. rujna, na blagdan Male Gospe.

 

Hrvatsko ime Solin nastalo je od latiniziranog naziva Salona, koje ima korijen u ilirskom jeziku. U povijesti se to ime spominje prvi put 119. godine prije Krista, za rata Ilira i Rimljana.

Solin je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smjestio se u blizini ušća rijeke Jadro, 5 km sjeveroistočno od Splita. Sastoji se od tri izdvojene cjeline: središnjeg dijela na raskrižju cesta (Mitnica) prema Splitu, Trogiru i Klisu (stambeno-poslovni dio Solina), od Majdana, u maloj kotlini gornjeg toka Jadra, s tvornicom cementa, i od Donje Strane (Sveti Kaja), oko 1,5 km zapadno od središnjeg dijela, na cesti prema Trogiru, s tvornicom cementa i industrijskim pogonima. Između Donje Strane i središnjeg dijela Solina ostaci antičke Salone.

Hrvatsko ime Solin nastalo je od latiniziranog naziva Salona, koje ima korijen u ilirskom jeziku. U povijesti se to ime spominje prvi put 119. godine prije Krista, za rata Ilira i Rimljana. Početak je ovog naselja svakako mnogo raniji. Stari grčki geograf Strabon kaže da je Salona bila luka ilirskog plemena Dalmata, koji su vjerojatno trgovali na tom mjestu s grčkim pomorcima. Ostaci bedema, predmeti grčkog podrijetla nađeni u Saloni i njezinoj okolici, upućuju na Grke kao utemeljitelje ovog grada. Neki mu stavljaju početak u IV. stoljeće prije Krista. Očito je, da je u Saloni veoma rano jak grčki utjecaj, pa se s pravom kaže za prvo razdoblje Salone da je to grčko-ilirska naseobina. U prvom stoljeću prije Krista Salonu zauzimaju Rimljani. U građanskom ratu između Cezara i Pompeja stanovnici Salone pristaju uz Cezara; budući da je pobijedio, grad je promaknut na čast kolonije, pa se službeno naziva “Colonia Martia Julia Salona”. Grad se širi prema istoku i zapadu te dobiva dva nova dijela: pored starijeg grčko-ilirskog noviji rimski na zapad i istok. Zbog toga se od tog vremena kod pisaca susreće i pluralni oblik za naziv grada – Salonae.

Proslava Dana grada Solina i blagdana Male Gospe, zaštitnice grada Solina, održava se 8. rujna svake godine već stoljećima i okuplja mnoštvo vjernika jer je Solin jedno od duhovnih središta Splitsko-dalmatinske županije. Organizira se bogat vjerski, kulturno-zabavni i sportski program te tradicionalni sajam.

Program proslave Dana grada blagdana najviše je u euharistijskom duhu koje traje tri dana no nastavlja se i kulturno – zabavnim i sportskim programom. Tu je mađunarodni Oldtimer automoto susret, međunarodni festival puhačkih orkestara, jazz orkestar Oružanih snaga, međunarodni festival karikature te klasični concert u Crkvi Gospe od Otoka.

Proslava dana grada nastavlja se polaganjem vijenaca na spomenik poginulim braniteljima na Gospinom otoku te Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća.

Od sportskih događanja za izdvojiti su: streljački turnir, košarkaški turnir za senior, turnir za kadete i kadetkinje u zračnoj pušci, međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, te rukometni turnir za djevojčice. U sklopu dana grada je i svečano zatvaranje Solinskog kulturnog ljeta koje se zaokružuje velikim koncertom i vatrometom.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA