Dan grada Stari Grad obilježava 16. kolovoza, na blagdan Sv. Roka.

 

Stari Grad je grad je na otoku Hvaru, pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najstariji je poznati grad u Hrvatskoj, osnovan još 384. godine prije Krista. Prema pisanim tragovima osnovali su ga kolonisti s grčkog o Stari Grad je današnje opisno ime za antički starogrčki grad Faros utemeljen na početku 99. antičke Olimpijade, tj. 384. godine prije Krista. Pretpostavlja se da su ga utemeljili grčki doseljenici s otoka Parosa u Egejskom moru.

Po povjesničarskim pretpostavkama, moguće je da je zbog vrlo povoljnog smještaja ondje postojalo i neko starije ilirsko naselje, ali povijesni izvori pouzdano potvrđuju da je utemeljenjem grada Farosa počela urbana civilizacija u hrvatskim krajevima i da je Faros, nakon Isse, najstariji grad na tlu Hrvatske. toka Parosa i nazvali ga Pharos.

Proslava Dana grada započinje već u jutarnjim satima svečanom svetom misom ispred crkve sv. Petra. Zatim slijedi tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se dodijeljuju nagrade i javna priznanja Grada Staroga Grada za predhodnu godinu.

U okviru programa proslave u popodnevnim satima održava se prodajni sajam na Trgu Velo Podloža. To je sajam domaćih proizvoda gdje se mogu degustirati otočki proizvodi poput rakije, meda, ulja, maslina i još mnogo toga. Program obilježavanja Dana grada i blagdana sv. Roka nastavlja se u poetsko-glazbenoj večeri „Jur nijedna na svit vila“ posvećenoj renesansnom pjesniku u Biskupiji – Ljetnikovac Hanibala Lucića. Održava se i večernja sveta misa pred crkvom sv. Petra, nakon koje slijedi svečana procesija s kipom sv. Roka, te vatromet u kasnim večernjim satima, nakon kojega će domaći mladi i turisti moći uživati u velikom koncertu.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.