Dan grada Ploča obilježava se posljednju nedjelju svibnja, na blagdan Kraljice neba i zemlje.

 

Ploče su danas mali moderni lučki gradić na ušću Neretve u Dalmaciji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Pločama živi nešto više od 6500, u široj okolici oko 11000 stanovnika.

Ploče se prvi put spominje 1387.godine u dokumentu Povijesnog arhiva u Dubrovniku. Staro morsko pristanište koje se nalazilo na mjestu današnje luke Ploče, prvi put se spominje 6. studenog  1387. godine, pod nazivom „Ploča“. Kroz cijelu povijest mjesto današnje luke počelo je najviše dobivati na važnosti u 20. stoljeću kada su se planovi o gradnji i razvoju luke počeli polako ostvarivati.

Izvorni, najstariji stanovnici ovog grada svoj grad zovu Ploča što je i izvorno ime ovoga grada. Ime Ploča dano je vjerojatno zato što su stanovnici okolnih mjesta i prvi doseljenici vadili i sušili svoje ribarske mreže na području današnjeg grada ili po otočiću u sredini zaljeva koji ima izgled ravne ploče.

Staro morsko pristanište koje se nalazilo na mjestu današnje luke Ploče, prvi put se spominje 6. studenog  1387. godine, pod nazivom „Ploča“. Kroz cijelu povijest mjesto današnje luke počelo je najviše dobivati na važnosti u 20. stoljeću kada su se planovi o gradnji i razvoju luke počeli polako ostvarivati.

Ploče Dana grada obilježavaju posljednju nedjelju svibnja, na blagdan Kraljice neba i zemlje, svoje župne nebesk zaštitnice. Proslava započinje uz budnicu Hrvatske seljačke glazbe Komin. Proslava se nastavlja misnim slavljem, nakon kojeg je polaganje vijenaca predstavnika Grada Ploča, policije, vatrogasaca, braniteljskih udruga i drugih na gradskom groblju Laniština i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, te svečanom sjednicom Grada Pločana na kojoj se uručuju nagrade laureatima.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA