Dan grada Rovinja obilježava se 16. rujna, na blagdan Sv. Eufemije.

 

Rovinj je grad u Istarskoj županiji, smješten na zapadnoj strani istarskog poluotoka, a prostire se sjeverno od Limskog kanala, te južno do Bala. Krasi ga izrazito razveden arhipelag sa čak 14 otočića i 6 hridi. Prvo pominjanje Rovinja kao Castrum Rubini, koliko je poznato, nalazimo u djelu “Cosmographia” ravenskog Anonimusa. Djelo, iz VII.st., s mnoštvom geografskih podataka koji se odnose na V.st. iz čega rovinjski kroničar Benussi zaključuje da je Rovinj nastao u razdoblju od III. do V.st.

Okolica današnjeg Rovinja je, prema arheološkim nalazima, bila nastanjena već u prapovijesnom razdoblju – brončanom i željeznom dobu, kada u Istri cvate kultura Histra koji su tu živjeli i trgovali sa Grcima i Etrušćanima. Najnoviji slučajni nalazi ukazuju na postojanje života već na prijelazu iz II. u I. milenij  na samom otoku (od 1763. poluotok) na kojem je smješten današnji Rovinj.

Povodom Dana grada i blagdana sv. Eufemije proslava započinje misnim slavljem u crkvi sv. Eufemije i tradicionalnom svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Proslava Dana grada nastavlja se brojnim sportskim događanjima, od rukometa, tenisa, košarke, odbojke i nogometa, biciklijade sve do demonstracija različitih borilačkih vještina, te turnira briškula i trešeta.

Od sportskih događanja najpoznatiji je maraton „Od punte do punte“. To je tradicionalna sportsko-edukativna manifestacija, a ne natjecateljska, a sudionicima je cilj dotaknuti svaki rt rovinjske obale, Sudjeluju biciklisti, plivači i hodači, a svima će se na glavnom trgu dijeliti sardele.

U sklopu obilježavanja Dana grada Rovinja na glavnom trgu se odvija demonstracija tradicionalne prerade grožđa. Sve što se može vidjeti tijekom demonstracije koristilo se davnih dana. Nakon tradicionalne prerade grožđa tko god hoće može besplatno probati sok od grožđa, poznatiji kao mošt.

Manifestacija koja je privukla najviše posjetitelja je tradicionalni festival vina poznatog naziva “Rovino”. Posjetitelji koji žele kušati vina rovinjskih i drugih istarskih vinara pričekati će u dugome redu kako bi došli do čaše, a kako vrijeme odmiče red se nipošto ne smanjiva što dovoljno govori o zanimanju ljudi za ovaj događaj. Glazbeni dio večeri u rukama je lokalnih bendova kao i poznatih zvijezda koje će vas držati budnima i veselima do dugo u noć…

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA