Dan grada Malog Lošinja obilježava se 11. studenog, na blagdan Sv. Martina.

 

Grad Lošinj je dio Primorsko-goranske županije, smješten na južnoj strani otoka Lošinja u Sjevernom Jadranu. Predstavlja administrativno, kulturno i financijsko središte zapadnog dijela kvarnera.

Cresko-lošinjsko otočje zvalo se u antikno doba zajedničkim imenom Apsyrtides. Ime je vezano uz legendu o mitskom junaku Apsyrtu. Otoci Cres i Lošinj su u svojoj davnoj prošlosti činili cjelinu, ali su zbog potreba trgovine i Jantarskog puta razdvojeni umjetno prokopanim kanalom kod Osora. Najstarija naselja na otocima (Lubenice, Osor, Beli) pamte povijest dužu od 4000 godina, a rimski grad Osor bio je sjedište biskupije u IX. stoljeću.

Gotovo nenastanjen do sredine 13. stoljeća, Lošinj se do 19. stoljeća razvio u jednu od vodećih regionalnih pomorskih sila, a grad Mali Lošinj, iza Trsta, u drugu najvažniju luku na Jadranu. Lošinjani su bili cijenjeni po svojoj vještini izrade jedrenjaka, ali i kao najbolji pomorci na Mediteranu. Upravo u tom razdoblju definiran je arhitektonski izgled centra Malog Lošinja koji je gotovo nepromijenjen ostao i do danas.

Grad Lošinj uz obilježavanje Dan grada slavi i blagdan Sv. Martina zaštitnik grada, te se obilježava nizom društvenih i vjerskih događanja. Proslava započinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom križu groblja Sv. Martin. Središnji dio je svečana sjednica Gradskog vijeća Lošinja na kokoj se uručuju Povelje o Nagradi Grada, Povelje o imenovanju počasnim građaninom i Plaketa Grada. Proslava se nastavlja misnim slavljem i tradicionalnom procesijom ulicama Malog Lošinja od crkve Sv. Martina do malološinjske župne crkve.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA