Dan grada Raba obilježava se 9. svibnja.

 

Grad Rab u Primorsko-goranskoj županiji, smješten u Kvarnerskom zaljevu, okružen je brojnim drugim otocima i otočićima. Poput same jadranske obale, ovaj otok dug 22 kilometra i širok 11 kilometara pruža se od sjeverozapada prema jugoistoku, a od kopna ga dijeli Velebitski kanal.

Rab ima bogatu povijest u kojoj se ističu mnoge znamenite ličnosti. Otok su naselili Iliri 350. godine prije Krista, a u 1. stoljeću Rab je postao rimski municipij koji se razvio u važno središte na istočnoj obali Jadrana pod nazivom Felix Arba (Arb je ilirska riječ koja znači šumovit, mračan, zelen). Njegov uspon započeo je u drugoj polovici 11. stoljeća i trajao sve do 13. stoljeća, kada je bio pod upravom hrvatskih vladara i Mletačke Republike u obliku slobodne jadranske komune. U 15. stoljeću prodan je Mlecima, pod čijom je vlašću ostao sve do 1798. godine i dolaska Napoleona.

Rab svoj Dan grada obilježava 9. svibnja. Kako je već uobičajeno, tim povodom pripremljen je raznolik kulturni, zabavni i sportski program, a središnja svečanost obilježavanja Dana Grada je Svečana sjednica Gradskog vijeća. Po završetku Svečane sjednice održavaju se kulturno-sportske manifestacije, Viteški turnir Udruge rapskih samostreličara, te proglašenje pobjednika Kupa Grada Raba u podvodnom ribolovu.

Dies Victoriae je dan kada je Rab zagovorom Sv. Kristofora oslobođen od Normana,  davne 1075.  godine. Glavna svečanost u čast oslobođenja grada Raba započinje odjecima bubnjeva koji najavljuju Viteški turnir rapskih samostreličara na trgu Sv. Kristofora. Zvukovi bubnjeva i truba,  prikaz srednjovjekovnih plesova te natjecanje u pucanju samostrelom nakratko će grad vratiti u davnu 1075. godinu. Nakon proglašenja pobjednika turnira i dodjele nagrada svečanost se nastavlja pučkom feštom koja traje do dugo u noć.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.