Dan grada Raba obilježava se 9. svibnja.

 

Grad Rab u Primorsko-goranskoj županiji, smješten u Kvarnerskom zaljevu, okružen je brojnim drugim otocima i otočićima. Poput same jadranske obale, ovaj otok dug 22 kilometra i širok 11 kilometara pruža se od sjeverozapada prema jugoistoku, a od kopna ga dijeli Velebitski kanal.

Rab ima bogatu povijest u kojoj se ističu mnoge znamenite ličnosti. Otok su naselili Iliri 350. godine prije Krista, a u 1. stoljeću Rab je postao rimski municipij koji se razvio u važno središte na istočnoj obali Jadrana pod nazivom Felix Arba (Arb je ilirska riječ koja znači šumovit, mračan, zelen). Njegov uspon započeo je u drugoj polovici 11. stoljeća i trajao sve do 13. stoljeća, kada je bio pod upravom hrvatskih vladara i Mletačke Republike u obliku slobodne jadranske komune. U 15. stoljeću prodan je Mlecima, pod čijom je vlašću ostao sve do 1798. godine i dolaska Napoleona.

Rab svoj Dan grada obilježava 9. svibnja. Kako je već uobičajeno, tim povodom pripremljen je raznolik kulturni, zabavni i sportski program, a središnja svečanost obilježavanja Dana Grada je Svečana sjednica Gradskog vijeća. Po završetku Svečane sjednice održavaju se kulturno-sportske manifestacije, Viteški turnir Udruge rapskih samostreličara, te proglašenje pobjednika Kupa Grada Raba u podvodnom ribolovu.

Dies Victoriae je dan kada je Rab zagovorom Sv. Kristofora oslobođen od Normana,  davne 1075.  godine. Glavna svečanost u čast oslobođenja grada Raba započinje odjecima bubnjeva koji najavljuju Viteški turnir rapskih samostreličara na trgu Sv. Kristofora. Zvukovi bubnjeva i truba,  prikaz srednjovjekovnih plesova te natjecanje u pucanju samostrelom nakratko će grad vratiti u davnu 1075. godinu. Nakon proglašenja pobjednika turnira i dodjele nagrada svečanost se nastavlja pučkom feštom koja traje do dugo u noć.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA