Dan državnosti, 30. svibnja

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Odlukama sabora, kojima je počeo proces razduživanja Hrvatske od bivše Jugoslavije, prethodio je referendumom u svibnju 1991. godine. Na tom referendumu je hrvatski narod slobodnom voljom potvrdio svoje pravo i želju, te veliku težnju o gradnji budućnost u slobodnoj, samostalnoj, neovisnoj i demokratskoj državi Hrvatskoj.

U isto vrijeme u dijelu Hrvatske traje pobuna Srba u Hrvatskoj, a ostaci savezne vlasti bivše Jugoslavije potpuno su paralizirani. U takvim okolnostima Hrvatska je 19. svibnja izašla na referendum, na koji se odazvalo 83,5 posto biračkog tijela. Od toga broja čak 93,2 posto zaokružilo je listić DA za hrvatsku neovisnost.

Europa i svijet nisu s oduševljenjem dočekali odluku Hrvatskog sabora i Skupštine Slovenije jer je svijet još uvijek predlagao neku novu Jugoslaviju, u koju povratak nije bio moguć. Pokazala je i to krvava ratna stvarnost, napadi na Vukovar, Škabrnju, Dubrovnik, genocidna agresija okupatora i herojska borba Hrvata. Za ispunjenje sna hrvatskog naroda mnogi hrvatski građani su morali dati svoje živote u obrani domovine u veliko-srpskoj agresiji koja je napala Hrvatsku.

Među prvim državama koje su samostalno priznale Hrvatsku bile su Njemačka i Vatikan, a novu političku stvarnost u siječnju 1992. priznala je cijela Europa, a potom i cijeli svijet. 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Od tada se 15. siječnja obilježava spomendan – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.