Dan grada Umaga obilježava se 06. svibnja.

 

Umag je grad u Istarskoj županiji, smješten na sjeverozapadnoj obali Istre i predstavlja »vrata Hrvatske u Europu«. Još od davnina, Umag su otkrili rimski plemići i tako odlučili prisvojiti kao svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se i danas u venecijanskim kućama kojima obiluje stara umaška jezgra. O strateškom položaju Umaga, posebice Savudrije, svjedoči i izgradnja svjetionika u Savudriji 1818. godine. Tršćanska Deputazione di Borsa financirala je gradnju svjetionika kako bi plovidba prema tršćanskoj luci postala sigurnijom. Taj je svjetionik prvi u svijetu za rasvjetu trošio plin dobiven destilacijom ugljena, a danas je najstariji svjetionik na obje jadranske obale koji je još uvijek u upotrebi.

Iz godine u godinu obilježavanje Dana grada Umaga sve je privlačnije i zanimljivije. Dan grada Umaga je posljednjih godina prerastao u Tjedan grada Umaga i svake godine nudi sve bogatiji program, kako bi građani Umaga što duže slavili svoj dan Grada Umaga.

U okviru programa Dana grada održava se tradicionalna manifestacija ‘Umag u maju’, inspirirana nekadašnjom tradicionalnom manifestacijom koja se odvijala u Umagu te okupljala brojne građane i turiste, nastavlja se i posljednjih par godina bogatim raznovrsnim programom. Svake godine svoje posebno i važno mjesto zauzima svečana proslava u čast umaškom zaštitniku, Svetom Pelegrinu, koji je u davnim vremenima Umag odabrao radi poznate maneštre od bobića.

U tjednu obilježavanja Dana grada, Umag je prekriven tepihom šarenila i mirisa zahvaljujući tradicionalnom Sajmu cvijeća. Sam sajam obogaćen je jednodnevnom plesnom manifestacijom „Umag pleše-Umago balla“ koja se glazbom i plesom savršeno uklapa u atmosferu mirisa i boja Sajma.  Na sam Dan grada Umaga proslava započinje svečanom svetom misom Župnoj crkvi, nakon čega slijedi ugodno druženje i domjenak na Trgu slobode.

Obilježavanje Dana grada nastavlja se polaganjem vijenaca na gradskom groblju u povodu obljetnice oslobođenja i pobjede nad fašizmom, a potom i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon polaganja vijenaca u kazališnoj dvorani se održava svečana sjednica na kojoj se predstavljaju rezultati rada u protekloj godini, te uručuju javna priznanja i nagrade zaslužnim građanima Umaga.

Završni tjedan proslave Dana grada je u sportskom duhu koji nudi niz sportskih događanja kakvi gradu sporta i priliče, od međunarodnog veteranskog nogometnog turnira u Bašaniji, svjetski renomiranih teniskih turnira koji ugoste više od 1.200 tenisača iz čak 45 zemalja svijeta, međunarodnog odbojkaškog turnira, kupa u športskom ribolovu pa sve do natjecanja u brdskom biciklizmu. Večer završava glazbenim dijelom i velikim koncertom poznatih izvođača.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.