Dan grada Krapine obilježava se 06. prosinca, na blagdan Svetog Nikole.

 

Krapina kao političko, upravno i kulturno središte Krapinsko-zagorske županije i najveći grad Hrvatskog Zagorja, nalazi se na samom sjeverozapadu Republike Hrvatske.

Starodrevni hrvatski grad Krapina prvi put se spominje u pisanim povijesnim vrelima krajem 12. stoljeća, a razvijeno gradsko naselje koje je nosilo isto ime od sredine 14. stoljeća. Sam je grad postojao i ranije, a to potvrđuju brojni arheološki nalazi ne samo iz razdoblja vladavine Rimljana nego i iz ranijih razdoblja kamenog doba. Dragutin Gorjanović Kramberger, hrvatski prirodoslovac svjetskoga glasa, otkrio je ostatke krapinskog diluvijalnog čovjeka na brdašcu blizu samog centra Krapine, Hušnjakovom, te je utvrdio kako je to nalazište staro oko 130 tisuća godina.

Program obilježavanja Dana grada i blagdana Sv. Nikole započinje svečanom misom zornicom. Poslije Svete Mise župljani se ispred crkve mogu okrijepiti toplim napitcima te kolačima koje su svi zajedno pripremili što je dugogodišnja tradicija župe. Nakon svečane mise održava se svečana sjednica povodom Dana Grada Krapine u Festivalskoj dvorani. Svečana sjednica je prilika za dodjelu gradskih priznanja i povelja, da bi se zahvalilo onima koji su svojim radom doprinijeli razvoju grada.

U sklopu proslave Dana grada ne izostaje zabavnog programa, održavaju se brojne popratne manifestacije kao što su razne izložbe, predstave i koncerti.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA