Dan grada Popovače obilježava se 21. lipnja, i blagdan sv. Alojzija.

 

Popovača je grad u Sisačko-moslavačkoj županiji, Hrvatska. Status grada stekla je 2013. godine, a do tada je imala status općine. Grad Popovača se nalazi u središnjoj Moslavini, istočno od rijeke Česme i općine Velika Ludina. Najbliži veći gradovi u blizini su Sisak i Kutina.

Povijest na području općine Popovača počinje vrlo rano, prije 18 milijuna godina. O tome svjedoče paleontološki ostaci biljnog i životinjskog svijeta pronađeni u Gornjoj Jelenskoj. Prvi tragovi ljudskog života pronađeni su već u prapovijesti i nastavljaju se kroz sva razdoblja do Rimljana. Blizina antičke Siscie pogodovala je razvoju života pa se, najvjerojatnije uz cestu koja je spajala Sisciu (Sisak) i Variannis (Kutina), nalazi veći kompleks rimske vile.

U Popovači mjesec lipanj ispunjen je nizom kulturnih, sportskih, vjerskih i zabavnih sadržaja koje u suradnji sa gradskom Turističkom zajednicom u gotovo svakom naselju Grada Popovače pripremaju članovi udruga s ovog područja. Likovne izložbe, promocije knjiga, trodnevni dječji festival Happy fest u Knjižnici i čitaonici, Lipanjski susreti, Ivanje, natjecanja u spremanju gulaša, susreti branitelja, proslave župnih blagdana sv. Alojzija u Popovači, sv. Antuna u Voloderu, sv. Vida u Strušcu te sv. Ivana u Gornjoj Jelenskoj- samo su neki od tradicionalnih programa koji će se održati uz Dan Grada. Neće izostati niti uobičajena sportska događanja, pa tako udruge u sastavu gradske Zajednice i ove godine pripremaju kup u lovu ribe na plovak, malonogometni turnir braniteljskih udruga, susret letača i aeromodelara, memorijalni turnir u gađanju glinenih golubova, gradske kupove u minirukometu i nogometu, memorijalni teniski turnir, biciklijade, noćni malonogometni turnir. U sklopu ovog programa održat će se i vatrogasni kup djece i mladeži „Antun Brlaković”, a centralnu proslavu Dana Grada i blagdana sv. Alojzija zaključit će koncert glazbenih grupa.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA