Dan grada Novigrada obilježava se 28. kolovoza, na blagdan Sv. Pelagija.

 

Novigrad je grad u Istarskoj županiji,  smješten na sjeverozapadnoj obali istarskog poluotoka, udaljen 25 km od granice sa Slovenijom. Po 15-ak kilometara udaljen je od obližnjih gradskih centara – Poreča, Umaga i Buja.n grada Novigrada.

U okolici Novigrada postoje dokazi ljudskog naseljavanja još iz prapovijesne ere, dok ostaci ladanjskih vila u neposrednoj blizini današnjeg starog grada datiraju iz antičkog doba. Međutim, sam poluotok na kojem se nalazi današnji stari grad obavijen je velom tajne te još uvijek nije pouzdano utvrđeno kako je grad nastao. Pretpostavlja se da se na poluotoku nalazila rimska vila, nalik na mnoge pronađene u okolici te da se oko nje, zbog položaja pogodnog za obranu, u kasnoj antici razvio kastrum, naselje koje je u razdoblju od 4. do 7. stoljeća postupno poprimalo gradski karakter.

Obilježavanje Dana Grada i gradskog Sveca sv. Pelagija, započinje središnjim dijelom proslave – svečanom svetom misom, a potom i procesijom s relikvijama svetog Pelagija, a u večernjim satima u novigradskoj kino-dvorani se održava svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj se uručuju gradska priznanja zaslužnim građanima.

Novigrad na dan grada i gradskog sveca zaštitnika tradicionalni priprema feštu na glavnom trgu.  pa je Riječ o središnjoj manifestaciji u godišnjem kalendaru događanja na području grada. Fešta se posljednjih godina naziva Feštom Svetog Pelagija, dok je ranije bila poznata kao Ribarska večer. Dan Grada i blagdan sv. Pelagija obilježava se 28. kolovoza, pa se Fešta obično organizira tako da pored samog Dana Grada obuhvati i “susjedni” vikend.

Fešta tijekom svoga trajanja okupi velik broj posjetitelja, kojima se tijekom cijeloga dana pružaju različite aktivnosti – od sportskih događanja tijekom dana do zabavno-glazbenog programa na nekoliko pozornica u večernjim satima. Tu su brojna sportska natjecanja i turniri, razni kulturni sadržaji, protokolna zbivanja i još mnogo toga. Vrhunac Fešte tradicionalni je bogati vatromet, a sva višednevna događanja popraćena su i bogatom gastronomskom ponudom.

Fešta svetog Pelagija tradicionalno donosi i bogat sportski program, u koji će se kroz nekoliko dana uključiti gotovo svi novigradski sportski klubovi, organizacijom turnira i sportskih susreta, na gotovo svim gradskim sportskim terenima i borilištima.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA