Dan grada Vinkovaca obilježava se 20. srpnja, na blagdan Sv. Ilije.

 

Grad Vinkovci nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske, između Dunava i Save, smješten na rijeci Bosut 20 km udaljen od grada Vukovara , sjedišta Vukovarsko-srijemske županije. Grad Vinkovci je jedan od najdulje neprekidno naseljenih gradova u ovom dijelu Europe.

Arheološka istraživanja na području Vinkovaca pokazala su postojanje starije faze starčevačke kulture neolitika, prije 7000 godina. Tri autohtone kulture, sopotska i vučedolska kultura, te vinkovačka kultura, nastanjivale su šire područje grada od 4000-1600 g. pr. Kr. U starijem željeznom dobu područje grada naselili su Iliri, a u mlađem Kelti koji su se ubrzo stopili s Ilirima.

Dan Grada Vinkovaca se obilježava 20. srpnja na blagdan sv. Ilije. Nekoliko dana prije i tijekom toga dana mnoge udruge, institucije, klubovi se uključuju u obilježavanju ovako značajnog dana za Vinkovce.

U sklopu proslave Dana Grada Vinkovaca, dan ranije u kazalištu Joza Ivakić održava se svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj se predstavljaju rezultati u proteklih godinu dana, ali i da se zaslužnima dodijele gradska priznanja. Gradske vlasti kao i gradske ustanove pripreme bogat program kojim će se obilježiti Dan Grada. Tu je niz sadržaja u kojima će svatko pronaći nešto za sebe i koji će zasigurno izazvati velik interes Vinkovčana i njihovih prijatelja.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA