Dan Grada Otočca obilježava se 20. siječnja, na blagdan Sv. Fabijana i Sebastijana.

 

Otočac je grad u Ličko-senjskoj županiji. Smjestio se u Gackoj dolini, kroz koju protječe rijeka Gacka. Otočac, koji ima 5400 stanovnika, središte je Gacke koja je vrijedan etnografski lokalitet na kojemu se složno udružuje obilje vrijednosti: ljepota, voda, pejzaž, tradicija, autentičnost i gastronomija!

Grad Otočac  središte je cijele pokrajine Gacke i sjedište Gacke. Jedno od najstarijih naselja s hrvatskim življem. Prvi se put spominje na Baščanskoj ploči (1100.g.). U to je vrijeme benediktinski samostan s. Nikole u Otočcu bio povezan sa samostanom sv. Lucije u Baškoj na otoku Krku. No, povjesničari smatraju da je Otočac mnogo stariji, te da je vjerojatno i knez Borna početkom 9. stoljeća imao jedno od svojih sjedišta u Otočcu. Otočac svoj naziv i opstanak duguje riječkom otoku. Otočac (mali otok) se sve do 18. st. nalazio na prirodnom otočiću usred rijeke Gacke, utvrđen zidinama i kulama radi obrane. Prići mu se moglo samo čamcem. Toga je činilo neosvojivim i u svojoj dugoj povijesti Otočac nikada nije bio zauzet. Ostali žitelji gradili su u rijeci Gackoj sojenice na vodi u blizini utvrđenog grada, pa je susjed k susjedu mogao doći samo čamcem. Bila je to svojevrsna Venecija u malom. No, na području grada ima tragova življenja čovjeka iz starijih vremena.

Obilježavanjem Dana grada Otočca slavi se i blagdan Sv. Fabijana i Sebastijana. Slavlje započinje mnoštvom manifestacija: svečane akademije, sjednice Gradskog vijeća gdje će biti dodijeljene i godišnje nagrade i priznanja grada Otočca zaslužnim pojedincima i ustanovama, te komemoracije u čast poginulih hrvatskih branitelja, a nastavlja se euharistijskim slavljem, procesijom i svečanom svetom  misom, te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA