Dan grada Vrbovskog obilježava se 14. ožujka.

 

Vrbovsko je grad u  Primorsko-goranskoj županiji I zauzima krajnji istočni dio Gorskog kotara s površinom od 280 km2. Nastanjuje ga 5.076 stanovnika i čini 65 naselja. Posebno je važno istaknuti izuzetan geoprometni položaj jer se grad nalazi  na pola puta između Zagreba i Rijeke,a  dobri cestovni i željeznički pravci omogućuju brz dolazak u Vrbovsko.

Vrbovsko se prvi put spominje u crkvenim ispravama 1481.godine  zajedno s Lukovdolom i Moravicama.Vrbovsko je pripadalo Frankopanima koji su bili vlasnici i gospodari ovog kraja  i jedno je od najstarije naseljenih mjesta u Gorskom kotaru.  Značajan pisani povijesni izvor vezan je i uz Modruški urbar iz 1486.godine u kojem se spominju vrbovščanski kraj, Gomirje i Lukovdol.

Izgradnjom Karolinške ceste 1732. godine Vrbovsko sve više dobiva na značaju. Trasa Karoline presudno je utjecala na razvitak Vrbovskog koje preuzima ulogu robne postaje, važne kirijaške stanice i  križišta. Izgradnjom Karolinške ceste započinje suvremeno razdoblje izgradnje i širenja naselja.

Vrbovsko naseljavaju obitelji iz Primorja, Istre, Like te drugih austrougarskih pokrajina i zemalja. Doseljenici iz Češke prevladali su, ne samo brojno nego i kao nosioci materijalne i duhovne kulture u Vrbovskom. Stoga  je  stara župna crkva izgrađena 1755./1756. bila posvećena češkom svecu Ivanu Nepomuku. Zbog dotrajalosti stara je crkva porušena, a nova,  istoimena, današnja podignuta 1895.godine.

Kako Karolina ni rekonstrukcijom nije zadovoljavala sve veći promet između Sredozemlja i Podunavsko-panonske Europe, početkom 19 st. započinje gradnja jedne od najboljih cestovnih prometnica tadašnje Europe – Lujzinske ceste. Lujzijana je potakla postanak dijela Vrbovskog kojeg čine Stubica, Hajdine te nagli preobražaj Severina na Kupi.

Dan grada Vrbovskog obilježava se 14.ožujka. Tog datuma 1785. godine Poveljom cara Josipa II., Vrbovsko se izdvaja iz neposredne strukture vlastelinstva, dobiva položaj povlaštenog kraljevskog trgovišta, grb, gradsku samoupravu, gradski magistrat i sud , a nekadašnji kmetovi trgovačke gospoštije postaju  slobodni građani kraljevskog trgovišta. Na Dan grada održava se svečana sjednica Gradskog vijeća, služi se sveta misa u crkvi Sv. Ivana Nepomuka te polažu vijenci ispred spomenika hrvatskim braniteljima. Dan grada obilježava se i višednevnim kulturno umjetničkim programom.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA