Orahovica svoj Dan grada obilježava 03. svibnja, na blagdan Našašća Sv. Križa.

 

Grad Orahovica nalazi se u jugoistočnom dijelu Virovitičko – podravske županije. Sa sjeverne i zapadne strane graniči sa općinama Zdenci i Čačinci, sa istočne sa Osječko – baranjskom županijom i sa južne strane s Požeško – slavonskom županijom. Područje grada Orahovice svojim prometno – zemljopisnim položajem predstavlja sastavni dio spoja istočnog i zapadnog dijela Hrvatske te relativno neiskorištenu poveznicu sjevernog i južnog dijela panonskog prostora Hrvatske, tj. Podravske magistrale i autoceste A3 (preko Pleternice na čvor Lužani).

Grad Orahovica jedan je od manjih gradova u Virovitičko – podravskoj županiji, sa površinom od 123,63 km2 , što predstavlja 6,12% površine Županije. Broj stanovnika, prema popisu iz 2011. godine je 5.304, a gustoća naseljenosti je 47 stanovnika po km.

Orahovica se u povijesti prvi puta spominje u ispravi kralja Andrije II iz 1228. godine kojom se određuju mede između posjeda porodice Teten iz Ozyaga (Osuvak) i posjeda plemenite porodice iz Orahovice. U ispravi se navodi da su posjedi povezani veoma dobrim tvrdim cestama. U srednjovjekovnim pismenim izvorima Orahovica se spominje i to kao grad (oppidum), posjed (possesio) i područje (territorium). Grad Orahovica sredinom XIV. stoljeća spominje se kao kraljevski posjed. Kralj Ludovik 1357., u zamjenu za grad Zrin , daje Orahovicu Nikoli Kontu i sinu njegova brata Jakobu Leukusu (Totu). Nakon te zamjene Orahovica postaje moćan zidani grad uz zemljišni posjed koji se ubrzano razvija.

Slava staroga grada Orahovice, zapravo utvrđenoga grada Ružice trajala je više nego sam grad, te i Marija Terezija spominje važnost grada i u XIII. stoljeću, za provale Tatara, 1241. Proslava Dana grada započinje nekoliko dana ranije i to na Međunarodni praznik rada, 01. svibnja, kada će na Jezeru biti upriličen prvosvibanjski piknik, uz neizbježni prvosvibanjski grah.

Događanja na blagdan Našašća sv. Križa i Dana grada započinju tradicionalnom budnicom Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica, a potom Izaslanstvo zajedno s predstavnicima braniteljskih Udruga odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja u centru grada nakon čega slijedi svečana sveta misa u župnoj crkvi.  Središnji sadržaj proslave Dana grada je Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se uručuju plakete i zahvalnice nagrađenim pravnim i fizičkim osobama.

Završnica proslave rođendana grada Orahovice je biciklistička utrka pod nazivom „Orahovica Bike Weekend“, u organizaciji BK Pannonian i traje dva dana. U toj dvodnevnoj manifestaciji, koja se održava u području Parka prirode Papuk i izletišta Jezero, posjetitelji mogu vidjeti najbolje bicikliste ovog dijela Europe koji se natječu u disciplinama Enduro, mtb/bmx session i klasična jednodnevna cestovna utrka.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA