Dan grada Vukovara obilježava se 3. svibnja, na dan kada je Vukovar dobio status slobodnog kraljevskog grada.

 

Grad Vukovar je sjedište Vukovarsko-srijemske županije. Nalazi se na razmeđi povijesnih pokrajina istočne Slavonije i zapadnog Srijema, na ušću rijeke Vuke u Dunav. Stariji, istočni dio grada je na desnoj obali Vuke, na obroncima Vukovarskog ravnjaka i visokoj dunavskoj obali. Novi je Vukovar s Borovim naseljem u nizini lijeve obale Vuke.

Donoseći Statut Grada Vukovara gradski čelnici odlučili su da se 3. svibnja slavi kao Dan Grada Vukovara, jer je u crkvenom kalendaru toga dana blagdan svetih Filipa i Jakova. Stolna crkva u Vukovaru upravo nosi imena ova dva sveca koji su zapravo zaštitnici grada od 1723. godine, kada je započela izgradnja crkve sv. Filipa i Jakova.

Grad Vukovar, stari je barokni grad na Dunavu, najpoznatiji po strašnim razaranjima tijekom Domovinskog rata, kada su u velikosrpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine, JNA i srpske paravojne postrojbe ubile najmanje 1.739 osoba. Do danas je do neke mjere obnovljen.  Iako je u Hrvatskoj najpoznatiji po modernoj povijesti, kada je prozvan Gradom Herojem, povijest Vukovara seže mnogo dulje, u početak 13. stoljeća. U sačuvanim pisanim dokumentima Vukovar se spominje već početkom 13. stoljeća kao Volko, Walk, Wolkov, odnosno hrvatski Vukovo. Ime Vukovo nosio je do 14. stoljeća. Od 14. stoljeća sve je više u uporabi naziv Vukovar. U to je vrijeme Hrvatska u državnopravnoj zajednici s Ugarskom. Vukovar, kao i susjedni Ilok, u tom su razdoblju čuvari hrvatskog identiteta u dunavsko-savskom međurječju.

Povodom obilježavanja Dana grada Vukovara, u počast svim poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, pale se svijeće i polažu vijenci.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.