Dan grada Belišća obilježava se 01. svibnja, na blagdan Svetog Josipa Radnika.

 

Grad Belišće je smješten u Osječko-baranjskoj županiji. Nema dugu povijest, ali oduvijek ima svoje posebnosti. Od samih početaka to je industrijski grad, koji je unatoč svim problemima zadržao taj štih. Tu je i još jedno veliko bogatstvo, a to je bogatstvo kulture i nacija koje i danas žive u Belišću, gotovo kao u samim počecima, kada su u gradu živjele 22 nacionalne zajednice.

Belišće leži na dvije rijeke: rijeci Dravi i rijeci Karašici, a kroz prigradsko naselje Bocanjevci i Goricu Valpovačku prolazi rijeka Vučica. Belišće je nastalo 1884.godine kao naselje za radnike u drvnoprerađivačkoj industriji mađarskog veletrgovca i tvorničara Salamona Heinricha Gutmanna koji je 1884. godine otvorio veliku pilanu tada najveću u Europi za prorez hrasta, a kasnije i tvornice za proizvodnju parketa, tanina i drvno-destilacijskih proizvoda i bačava, te privatnu prugu za potrebe tvornice. Parcele desne strane Drave na kojoj je napravljena pilana 1884. kupljena je od valpovačke vlastele na desetogodišnje korištenje.

S vremenom, u Belišću su se naseljavali radnici iz pilane i tvornica, te su tako poćeli rasti dijelovi Belišća poznati kao Mitrovica, Pekmez ulica i Bijela kuća. Prva izgrađena zgrada za stanovanje bila je Velika kuća – današnja uprava Belišća, a 1905. izgrađena je Palača Gutmann – jedna od najvećih arhitektonskih ostvarenja onog doba u ovom dijelu Hrvatske. Do Prvog svjetskog rata (1914.) pilana je ostvarivala veliki profit.

Belišća svoj Dan grada obilježava se 01. svibnja na blagdan Svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe, kao i Međunarodni praznik rada. Proslava Dana grada se održava od sredine travnja do sredine svibnja. 30. travnja, u sklopu proslave Dana grada Belišća, održava se tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća nakon koje se proslava za sve građane i goste nastavlja na na desnoj obali rijeke Drave. Na zajedničkom ručku poslužuje se grah skuhan u 600 litarskom kotliću i vol s ražnja.

Unutar proslave Dana grada održavaju se razna kulturna, glazbena, sportska, gastronomska, turistička i druga događanja. U mjesecu svibnju održava se manifestacija “Gastro fest” u Etno selu Bocanjevci koja okuplja natjecatelje kuhare, izlagače i goste s područja cijele Republike Hrvatske.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA