Dan grada Opuzena obilježava se 03. kolovoza, na blagdan Sv. Stjepana.

 

Grad Opuzen nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u središtu neretvanske doline uz lijevu obalu Neretve, na sjecištu prometnica Sarajevo-Ploče-Dubrovnik. Područje Opuzena zahvaća dio porječja donjeg toka rijeke Neretve. Samo naselje smješteno je u specifičnom pejzažu riječne delte između sprudova i rukavaca. Kod Opuzena se Neretva račva na Veliku i Malu Neretvu, a ravnica uz rijeku danas je pretežno meliorirana.

Povijest Opuzena seže u razdoblje prvih dana Dubrovačke Republike gdje se spominje kao otok Posrednica, trgovište solju i emoprij. Središte starog dijela grada predstavlja klasični rimski forum – pjaca, sa župnom crkvom sv. Stjepana, koja je sagrađena na mjestu nekadašnje kapelice i crkvice nastradale u požaru, a kasnije početkom turskih osvajanja i dolaskom izbjeglica iz Čitluka (današanja Gabela) koji su sa sobom donijeli i kip svog zaštitnika, crkva poprima današnji naziv i dograđena je 1883. godine u neoklasicističkom stilu. Prema nekim tvrdnjama ime mjesta došlo je bi od utvrde koju su Forte Opus. Nestankom utvrde i vojničkog logora koji je bio u blizini nestala je riječ Forte pa je ostao samo Opus kojem je dodan sufiks – en, i s tim je formuliran današnji oblik imena Opuzen.

Svečanost obilježavanja Dana grada Opuzena započinje svečanom misom u crkvi Svetog Stjepana, a nastavlja se polaganjem vijenaca pored spomen križa poginulim braniteljima te sjednicom Gradskog vijeća grada Opuzena.

Dan se obilježi i tradicionalnim sajmom, na kojem se mogu kupiti proizvodi kojih nema u svakodnevnoj prodaji, okupi mnoštvo domaćina i posjetitelja. Opuzenska Pjaca i kalete ožive, a blagdansko raspoloženje i šušur osjeti se u svakom kutku grada. Na sajmu se može naći svega, od igle do lokomotive. Rukotvorine starih već zaboravljenih i izumrlih zanata, sačevi, sjekire, motike te ručno izrađene korpe od pruća, plijene pozornost radoznalih «dernekaša», koji već tradicionalno iz Dalmacije i Hercegovine, dođu u Opuzen na dobru janjetinu i zabavu.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.