Dan grada Imotskog obilježava se 02. kolovoza, na blagdan Gospe od Anđela.

 

Imotski je grad u središnjoj Dalmaciji te pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Smjestio se iza planine Biokovo, u dalmatinskom zaleđu na granci Hercegovine s Dalmacijom. Grad Imotski ima dva bisera prirode: Crveno i Modro jezero. Modro jezero ljeti postaje kupalište. Imotski je stari povijesni grad čije prvo spominjanje datira u 10. st. Nastao je na temeljima starohrvatske župe Emothe kao središte šire regije zvane Imotska krajina, koja se prostire na površini od 626 km2.

Stara gradska jezgra građena je klesanim kamenom, zbog čega Imotski mnogi smatraju jednim od najljepših dalmatinskih gradića. Nad gradom se nadvisuje staro hrvatska utvrda Topana sa zavjetnom crkvicom Gospe od Anđela iz 18. stoljeća. Gradsko područje obuhvaća i naselja Vinjani, Glavina i Medvidovića Draga. Svojim zapadnim rubom grad doslovce obuhvaća Modro jezero. Na udaljenosti od samo 1km u smjeru sjeverozapada nalazi se nadaleko poznato Crveno jezero, koje spada među najdublja u Europi. Zbog dojmljivosti i dramatičnosti Modrog i Crvenog jezera, oko njih su se isplele mnoge legende i vilinske priče koje su se pretvorile u dragocjeno etnološko nasljeđe. Osim ova dva jezera, uokolo se nalaze mnoge bezvodne vrtače nastale na mjestima negdašnjih jezera. Smatra se da je u ovom kraju nastala i narodna balada „Hasanaginica“ koja je prevedena na mnoge jezike i pripada svjetskoj književnoj baštini.

Povijesni artefakti od prapovijesti do danas čuvaju se u Zavičajnom muzeju i Muzejskoj zbirci Franjevačkog samostana, te svjedoče o dugoj i burnoj prošlosti ovoga područja koje je oduvijek bilo na vjetrometini povijesnih previranja.

Imotski dan grada obilježava 02. kolovoza, na blagdan Gospe od Anđela. koja je zaštitnica Imotskog i Imotske. To je dan koji u Imoćanima budi ponos. Slavlje započinje budnicom – limenom glazbom ulicama grada i polaganjem vijenaca na spomen križ kod znamenite utvrde Topana.

Nakon polaganja vijenaca slijedi misno slavlje u crkvi svetoga Franje. Mnoštvo vjernika pristiglih iz svih krajeva Imotske krajine, Dalmatinske zagore kao i susjedne Bosne i Hercegovine sudjeluje u tradicionalnoj  procesiji koja kreće od crkve sv. Franje do tvrđave Topane sa slikom Gospe od Anđela i župnim barjacima koje su nosili predstavnici svih župa Imotskoga dekanata. Sliku, rad nepoznatog autora, nabavili su imotski franjevci odmah po oslobođenju od Turaka, a prikazuje Majku Božju s anđelima koji je nose na nebo. Nakon misnog slavlja održava se i tradicionalna svečana sjednica dana gradskog vijeća na kojoj se uručuju priznanja i nagrade zaslužnim građanima.

U večernjim satima počinje pravo slavlje i to tradicionalnom feštom koja je popularno zvana „Imotska luda noć“. To je tradicionalni  imotski „dernek“ na kojem ima svega za sve uzraste. Djeca mogu uživati u luna parku jesti šećernu repu ili gađati limene piramide. Na staroj Pjaci posjetitelji mogu uživati u starim običajima. Tu može vidjeti kako su se izrađivali kovani novčići, slikari pokazuju svoje umijeće,  domaćice će iznesu fritule i rafiole. Bude tu svakojakih umjetničkih, kulturnih i tradicijskih stvari.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA