Dan grada Novske obilježava se 18. listopada.

 

Grad Novska smješten je u Sisačko-moslavačkoj županiji na području zapadne Slavonije. Nalazi se 104 km jugoistočno od Zagreba, 38 km zapadno-sjeverozapadno od Nove Gradiške. Leži na dodiru Psunja i posavske nizine, na 125 m apsolutne visine, uz autocestu Zagreb–Lipovac i posavsku željezničku prugu.

Područje Novske bilo je posjed plemića Svetačkih od sredine 11. stoljeća sve do provale Turaka (počevši od 1530.) kada je Kristofor II. Svetački 1540. godine postao turski vazal. Vidjevši da ne može zadržati svoje posjede, predao je sultanu svoje četiri utvrde, a među njima i Novsku, tadašnji Wyvar (Ujvar ili Novigrad) koji su Svetački podignuli 1532. godine kao obranu od Turaka. Padom utvrda Bijela stijena, Dubica, Jasenovac te Kraljeva Velika, novljansko je područje ostalo pod osmanilijskom vlašću sve do 1691. godine. Domicilno stanovništvo većinom je protjerano, a manji dio poturčen, dok osvajači naseljavaju Vlahe iz Bosne, koji im služe kao martolozi, tj. plaćeni ratnici.

Nakon oslobodilačkih protuturskih ratova područje Novske, tada zvane „ničija zemlja“ naseljavaju Hrvati, većinom iz polonjskog kraja te iz Gorskog kotara, Like, Dalmacije i Bosne. Migracije su se odvijale u nekoliko valova te dale konačan pečat demografskom sastavu stanovništva.

Još od davne 1755. godine, kada su prvi puta zazvonila zvona na kapeli svetoga Luke, građani Novske svake godine 18. listopada slave Lukovo blagdan svog nebeskog zaštitnika i Dan grada.  

Obilježavanje Dana grada započinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskim braniteljima u Gradskom parku, kao i euharistijskim slavljem u Pastoralnom centru svetog Luke Evanđelista. Slavlje koje traje tri dana ispunit će razni sadržaji, izložbe, koncerti, sportska i kulturna događanja, svečana sjednica samo su dio sadržaja bogate ponude događanja koje završavaju tradicionalnim vatrometom. Pažnju nekako najviše privlače zvuci tamburice, miris lovačkog gulaša, fiša i dobre kapljice, ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA