Dan grada Zaprešića obilježava se 16. listopada.

 

Grad Zaprešić jedan je od devet gradova koji čine Zagrebačku županiju. Nalazi se u neposrednoj okolini glavnog grada Zagreba. Treći je po veličini grad u Zagrebačkoj županiji. Sa 479,52 stanovnika po kvadratnom kilometru, Zaprešić je najgušće naseljeno područje u županiji.

Konstituirajućom sjednicom Gradskog vijeća grada Zaprešića 30. studenog 1995. godine formiran je grad Zaprešić. U sastav grada Zaprešića ušla su naselja: Zaprešić, Ivanec, Jablanovec, Hruševec Kupljenski, Kupljenovo, Pojatno i Šibice. Dan grada Zaprešića obilježava se 16. listopada, na dan kada je rođen ban Josip Jelačić po kojemu ime nose Jelačićevi Novi dvori.

O pretpovijesti zaprešičkog kraja svjedoče kamene sjekire iz neolitika nađene u Brdovcu, bakrene sjekire iz eneolitika nađene u Mariji Gorici, tragovi nalazišta željeznog doba na Sv. Križu. U sklopu proslave Dana Grada Zaprešića obilježavaju se i “Jelačićevi dani”, manifestacija koja se održava tradicionalno u listopadu, mjesecu u kojem je rođen sam ban Josip Jelačić, te upravo na njegov rođendan, 16. listopada Grad Zaprešić obilježava Dan grada.

Kroz desetodnevni program svi će posjetitelji moći uživati u raznolikom sadržaju: koncertima popularnih domaćih izvođača, večerima poezije, plesa i pjesme zaprešićkih KUD – ova, vođenim dnevnim i noćnim turama po Novim dvorima, atraktivnim radionicama i aktivnostima za najmlađe, gastro kutku i drugim sadržajima, a tu je i tradicionalni međunarodni sajam gospodarstva.

U sklopu manifestacije Jelačićevi dani organiziran je i zabavno-tematski vlak iz Zagreba do Zaprešića, u kojemu će putnike dočekati seljanka Marica koja ih vodi na imanje bana Josipa Jelačića, u čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, svečanih balova, mačevanja i streličarstva, u zaprešićke Nove dvore gdje će ih dočekati sam ban Jelačić i njegova supruga Sofija.

Cilj manifestacije je ispričati priču o Jelačiću, kao jednoj od najvažnijih osoba hrvatske povijesti, oživjeti povijesni prostor Novih dvora u kojem je ban živio i u kojem se nalazi njegova grobnica te privući posjetitelje uz bogat kulturno – zabavno – obrazovni program.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA