Dan grada Jastrebarsko obilježava se 13. studenog.

 

 

Jastrebarsko je grad smješten 30-ak kilometara jugozapadno od Zagreba i 20-ak kilometara sjeveroistočno od Karlovca. Grad se nalazi u Zagrebačkoj županiji, a područje Jastrebarskog prostire se na 229 km². Ovaj kraj čine tri različite prirodne cjeline. Na sjeveru je vapnenačko-dolomitni masiv Žumberačke gore, na koji se naslanja plodno, vinorodno Prigorje, a prema jugoistoku, sve do rijeke Kupe prostire se Pokuplje, s ornitološkim rezervatom Crna Mlaka.

Grad Jastrebarsko, od davnine s jastrebom u grbu, nazvan je po jastrebarima, srednjovjekovnim uzgajivačima lovnih ptica, jastrebova i sokolova. Jastrebarsko se po prvi puta spominje 1249. kao “zemlja Jastrebarska” i “forenses de Jastraburcza” u ispravi bana Stjepana, kao središte trgovine i suda, na međi zemalja koje pripadaju podgorskoj županiji i tvrđavi u Podgorju (danas Draga Svetojanska). Skraćeni naziv “Jaska” potječe iz običaja skraćivanja imena i može se naći kao kratica imena “Jastrebarska” u drevnim latinskim ispravama. Na molbu jastrebarskih žitelja kralj Bela IV. dodijelio je 12. siječnja 1257. Jastrebarskom povlastice “slobodnog kraljevskog trgovišta”, a tu su povelju kasnije potvrđivali i drugi vladari. Ta je povelja bila gotovo 600 godina osnovni pravni dokument, iz kojeg su izvirale sve povlastice našeg grada i ona je stoljećima pomagala građanima Jastrebarskog da u brojnim sporovima s feudalcima očuvaju svoje sloboštine.

Jastrebarsko svoj Dan grada obilježava 13. studenog. Dan grada Jastrebarskog slavi se u sjećanju na 13. studeni 1991. kada je Jastrebarsko zauvijek napustila jugoslavenska vojska.

Proslava Dana grada započinje misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa nakon koje će se na lokaciji Spomen-obilježja nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova položiti vijence te upaliti svijeće u znak sjećanja na taj dan, kao i u znak sjećanja na hrvatske branitelje i sve one koji više nisu s nama, a ostavili su svoj trag u Jastrebarskom.

Središnji događaj je svečana sjednica Gradskog vijeća Jastrebarskog gdje se prezentiraju postignuća Grada Jastrebarskog kroz proteklu godinu te se dodijeljuju Javna priznanja Grada Jastrebarskog istaknutim pojedincima i udrugama.

https://www.youtube.com/watch?v=KoYZ2ejYBYk

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA