Dan Grada Benkovca slavi se 13. lipnja, na blagdan Sv. Ante.

 

Benkovac je grad u Sjevernoj Dalmaciji, smješten 30ak km istočno od Zadra. Razvio se na prijelazu iz plodnog područja Ravnih Kotara u krševito područje Bukovice. Iako se nalazi na istočnom rubu Ravnokotarske ravnice, kao jedino gradsko naselje smatra se središtem tog područja. Razvoj Benkovca odredio je njegov povoljan prometni položaj na mjestu gdje se križaju ceste koje vode iz Zadra prema Kninu te iz Like prema moru. Taj položaj je još više naglašen u 20. stoljeću izgradnjom željezničke pruge Zadar-Knin (1966. godine), te posebno autoceste Zagreb-Split (2005.), koja prolazi čitavim upravnim područjem grada.

Prvi tragovi života na području grada Benkovca datiraju još iz doba neolita – mlađe kameno doba (6000 – 2500) g. pr. Kr., naselje na području današnjeg kvarta Barica. To je vrijeme kada započinje intenzivnije bavljenje poljoprivredom te formiranje trajnih naselja. Vrijeme brončanog i željeznog doba, vrijeme Liburna potvrđeno je nalaskom arheoloških predmeta na prostoru Gradine gdje je danas smješten Kaštel Benković.

Povodom obilježavanja Dana Grada Benkovca i blagdana Sv Ante održava se svečana sveta misa te svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca gdje se dodjeljuju i nagrade Grada Benkovca zaslužnim građanima, udrugama, ustanovama i institucijama koje su se istakle izuzetnim doprinosom na dobrobit građana Grada Benkovca. Proslava Dana grada nastavlja se nizom kulturno-sportskih manifestacija…

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA