Dan grada Gospića obilježava se 22. srpnja, na blagdan Svete Marije Magdalene.

 

Gospić je grad u Hrvatskoj. Nalazi se u središnjem dijelu Like. Sjedište je Ličko-senjske županije. Područje Gospića i njegove okolice naseljeno je od pretpovijesti, u starije kameno doba, te u brončano i željezno doba. Dokaz tome su brojni arheološki nalazi, što se posebice odnosi na željezno dobno pleme Japoda. U antičko doba, ovaj je prostor obilježen jednom od najznačajnijih prometnih komunikacija što je iz unutrašnjosti – Siscia, kontinentalnim pravcem vodila prema jugu i morskoj obali Salona.

Pokazatelji o razdoblju hrvatskih narodnih vladara i stvaranju hrvatske države su ulomci starohrvatskog pletera, pronađeni u nekoliko stilskih i vremenskih odrednica na nekoliko lokaliteta u neposrednoj blizini Gospića. Oni nas ujedno upućuju i na brojne sakralne građevine i kršćansku pripadnost stanovništva ovog prostora u srednjem vijeku.

Program povodom Dana grada Gospića i blagdana Svete Marije Magdalene započinje budnicom tj. Limenom glazbom ulicama grada, nakon čega slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno Spomen križa. Zatim slijedi misno slavlje s procesijom.

Gospić na Dan grada priprema svečani mimohod Ličke pukovnije Gospić i gostujućih povijesnih postrojbi, Puhačkog orkestra i Mažoretkinja Grada Gospića, nakon čega slijedi postrojavanje povijesnih postrojbi i prijavak gradonačelniku. U večernjim satima slavlje se nastavlja koncertom poznatih pjevača koji će sve posjetitelje baciti u veselo raspoloženje.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA