Dan grada Delnica obilježava se 24. lipnja, na blagdan Sv. Ivana Krstitelja.

 

Delnice su grad u Primorsko-goranskoj županiji. Središnje i najveće naselje Gorskog kotara. Smještene su na nadmorskoj visini od 698 metara i uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha. Delnice su grad na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj.

Najstariji povijesni zapisi o Delnicama vezani su uz obitelj Frankopan, njenu organizaciju vlasti i uprave i prema Gorskom kotaru. Delnice se prvi puta spominju u sudskoj ispravi Sabora 24. veljače 1482. godine, izdanoj zagrebačkim trgovcima, u kojoj su govorili da nisu dužni plaćati, u ono vrijeme tridesetnicu preko čijih posjeda putuju. Znakovitu ulogu u stvaranju starih goranskih naselja imale su prometnice koje su povezivale Pokupsko – savsko zaleđe sa Primorjem, te tranzitna trgovina sjeverne Hrvatske sa susjednom Slovenijom.

Proslava dana započinje misnim slavljem i procesijom, nakon čega slijedi najsvečaniji dio proslave- polaganje vijenaca i paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtve pale tijekom antifašističke borbe i Domovinskog rata kraj spomenika u Parku kralja Tomislava, spomenika 138. brigade HV ispred zgrade Gradske uprave te na gradskom groblju u Delnicama te sjednica gradskog vijeća Delnica.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA